Verkeerswisselaar eind 2019 klaar

Gepubliceerd op donderdag 28 maart 2019
De werken aan de verkeerswisselaar in Aalter gaan de laatste grote fase in: op maandag 1 april start de aannemer met de bouw van een zogenaamde fly-over, die er moet voor zorgen dat verkeer vanuit Gent rechtstreeks, in één vloeiende beweging van de E40 naar de Knokkebaan (N44) zal kunnen.

Na drie jaar bouwen is een flink stuk van het nieuwe op- en afrittencomplex in Aalter, de grootste infrastructuurwerken in de regio sinds de aanleg van de autostrade, afgewerkt. Een laatste grote klus die nu nog geklaard moet worden, is de bouw van de nieuwe afrit van de E40 vanuit Gent die over de Lostraat en de Steenweg op Deinze wordt gelegd. Een technisch huzarenstukje…

Extra studiewerk

De fly-over moet immers de nieuwe afrit (1) rechtstreeks verbinden met de Knokkebaan(N44), zonder hinder of kruisende bewegingen. Op de fly-over is een aftakking (2) voorzien naar een rotonde die het verkeer richting Aalter-centrum, Tielt of Deinze verdeelt. De complexiteit van het dossier vroeg heel wat extra studiewerk, wat op de werf voor vertraging zorgde.

Timing

De werken gaan nu de laatste rechte lijn in. Op maandag 1 april worden de werken heropgestart en begint de aannemer met de bouw van de fly-over. De voorbereidingen daarvoor zijn deze week begonnen. Tot september is er geen bijkomende hinder en blijft het verkeer rijden zoals nu. Vanaf september tot en met november bouwt het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) de nieuwe afrit van de E40 vanuit Gent. Dan zal de stelling onder de fly-over weggenomen kunnen worden en legt de aannemer er de nieuwe verbinding tussen de Lostraat en de nieuwe rotonde aan de Steenweg op Deinze (3) aan. Om die verbinding te maken, wordt de Lostraat afgesloten van het rondpunt. Van zodra het gemeentebestuur verdere informatie heeft over de timing en duur van het afsluiten van de Lostraat én over de eventuele omleidingen volgt verdere communicatie.

Grote park & ride

Aan de zuidzijde van de E40, tussen de twee nieuwe rotondes, voltooit AWV na de zomer ook nog een park & ride voor 200 wagens (4). De parking wordt uitgerust met een ANPR-camera, zodat je er jouw wagen met een gerust gemoed zal kunnen achterlaten.