Verbroederingen

Het gemeentebestuur van Aalter ging in de jaren '70 van vorige eeuw een verbroedering aan met twee gemeenten/streken in Duitsland en Frankrijk.

Het Duitse Rotenburg-Wümme is de hoofdplaats van het gelijknamige district in het noordelijke midden van Nedersaksen, tussen Bremen, Bremerhaven en Hamburg. 

La Creuse is een departement in het centrum van Frankrijk en behoort tot de regio van de Limousin, met Limoges als hoofdplaats.

Rotenburg-Wümme

Aalternaar Georges Van de Woestijne werd tijdens de Tweede Wereldoorlog, in 1943, gevangen genomen. Het was zijn vurigste wens na de oorlog de plaats te bezoeken waar hij krijgsgevangene was geweest. In 1950 trok hij samen met lotgenoten uit Eeklo, Kortrijk en andere gemeenten naar Rotenburg. Ze kregen er van de toenmalige bewindslui de toestemming de kazerne te bezoeken. Georges was zodanig onder de indruk van de ontvangst, dat hij een delegatie van Rotenburg uitnodigde om Aalter te komen bezoeken. Dat gebeurde halfweg de jaren zestig.

In 1971 werden de toenmalige schepenen Gerard Wyckstandt en Robert Verhelst en gemeentesecretaris Frans De Meyer uitgenodigd voor de eerstesteenlegging van het nieuwe gemeentehuis van Rotenburg. Stilaan werd aan een officiële verbroedering gewerkt. In 1974, het jaar van de herdenking van het 1000-jarig bestaan van Aalter, werd de oorkonde ondertekend.

Gedurende de meer dan dertig jaar verbroedering waren er tussen beide gemeenten tal van uitwisselingen. Voor grote (officiële) manifestaties worden wederzijds uitnodigingen gestuurd. Maar ook de veteranen van de voetbalploeg, de brandweer, de fanfares, de tennisverenigingen en veel anderen zijn jaarlijkse gasten.

In 1986 ontwierp Aalters kunstenaar Cyr Frimout een origineel kunstwerk. Het gaat om een postkaart van 4 meter lang en 2,2 meter breed. Ze is in drie opgedeeld. Het eerste deel hangt in Rotenburg, het tweede in de Creuse (zie elders in deze rubriek) en het derde in het Sportpark van Aalter. Met deze postkaart staat Aalter vermeld in het Guinness Book of Records.

Rotenburg telt ongeveer 22 000 inwoners en is dus iets volkrijker dan Aalter. De Duitse gemeente ligt 650 kilometer van Aalter vandaan, tussen Hamburg en Bremen.

La Creuse 

In navolging van de verbroedering met de Duitse stad Rotenburg in 1974, volgde in 1979 een gelijkaardig initiatief met een Franse gemeenschap. Op 30 september 1979, tijdens de nakermis, werd de oorkonde tussen het gemeentebestuur Aalter en het Syndicat d’Initiatives Ardour-Perou-Gartempe, een toeristisch verbond dat acht kleine gemeenten vertegenwoordigt, ondertekend. Het doel was blijvende vriendschapsbanden te onderhouden, de volkeren dichter bij elkaar te brengen, te blijven geloven in een vredevolle toekomst en zo tot een Verenigd Europa te komen.

Het initiatief ging uit van Franse zijde. De voorzitter van het toeristisch verbond zocht in België gemeenten die al ervaring hadden met verbroederingen, maar dan met andere dan Franse gemeenten. Na het bezoek van een Franse delegatie ging alles vlug.

De verbroedering kende na de ondertekening een gelijkaardig verloop als deze met Rotenburg. Het Aalterse gemeentebestuur, de fanfares en vooral de Brandweer trekken geregeld richting de Creuse. Bij officiële gelegenheden komt een Franse delegatie naar Aalter en bij belangrijke activiteiten worden wederzijds invitaties verstuurd. Tijdens de viering van 1025 jaar Aalter, in 1999, kwam een vrij talrijke groep naar het Europese weekend.