Onze wereld digitaliseert en jouw elektronische identiteitskaart (eID) evolueert mee. Wie een nieuwe kaart aanvraagt, zal merken dat die er lichtjes anders uitziet. De vernieuwde eID volgt namelijk de Europese richtlijnen, waardoor er onder andere extra bescherming is ingebouwd tegen identiteitsfraude.
Nieuw uitzicht
Volgende zaken veranderen:
- jouw foto staat links in plaats van rechts;
- lichtere kleuren;
- de contactchip is verhuisd naar de achterkant.
Vergeet jouw kaart dus niet om te draaien als je hem in jouw kaartlezer steekt; - naast de contactchip staat een geperforeerd beeld van jouw foto. Deze geavanceerde (laser)technologie maakt het voor mensen met slechte bedoelingen nog moeilijker om de eID te vervalsen;
- er is een RFID-chip met jouw vingerafdrukken, die enkel leesbaar is door bevoegde overheidsinstanties, zoals de politie. Bovendien is de chip onzichtbaar voor het blote oog.
Vingerafdrukken
Bij de aanvraag van een eID nemen de medewerkers in het gemeentehuis of in het contactpunt meestal vier vingerafdrukken per hand. De vingerafdrukken zorgen voor extra bescherming, omdat elke vingerafdruk uniek is. Zo voorkom je lookalike fraude, een vorm van
misbruik die in opmars is waarbij iemand een identiteitsdocument gebruikt van een ander op wie hij of zij lijkt. Uiterlijk drie maanden na de registratie van jouw vingerafdrukken worden ze uit het systeem verwijderd en staan ze enkel nog op de contactloze chip van jouw kaart.
Veilig digitaal toegangsticket
Wist je dat je met jouw eID ook online aan de slag kan? Zo kan je jouw belastingaangifte indienen via Tax-on-web en jouw pensioenregeling raadplegen op MyPension. Via Mijn DOSSIER kan je attesten uit het Rijksregister online raadplegen en downloaden.
Jouw beurt
Nu al een nieuwe eID aanvragen heeft geen zin. De eIDs worden geleidelijk aan vernieuwd. Jouw identiteitskaart blijft dus gewoon geldig tot de uiterste geldigheidsdatum, die vermeld staat op jouw huidige kaart. Als het tijd is voor een nieuwe kaart krijg je een oproepingsbrief van het lokaal bestuur.
Vragen
Op de nieuwe website www.vernieuwde-eID.be vind je een lijst met de meest gestelde vragen over de nieuwe eID én de bijhorende antwoorden.