Veilig fietsen en wandelen

Nieuwe fietspaden

Er wordt hard gewerkt aan nieuwe fietspaden die de verplaatsingen met de fiets nog veiliger zullen maken.

  • In de Bellemstraat, tussen de tunnel onder de spoorweg en de Bellemdorpweg, wordt later in het jaar een verhoogd dubbelrichtingsfietspad ingepland in asfalt. 
  • In de Bellemdorpweg, tussen de voetbalterreinen en het kruispunt Stuivenberg-Moerstraat, komt langs beide zijden van de rijweg een verhoogd eenrichtingsfietspad.
  • Van het voetbalveld tot aan de Bellemstraat komt er ook een dubbelrichtingsfietspad achter de bomenrij.
  • In 2019 staat de vernieuwing van het fietspad in de Knesselaarsestraat en de Blekkevijverstraat in Sint-Maria-Aalter gepland.

De bestaande fietspaden in Aalter werden in kaart gebracht en zijn hier te bekijken. Zo zie je snel welke veilige route je kunt nemen, afhankelijk van de werken.

Aalter Fietst! …veilig terug naar school’ 

In 2012 ging de Aalter Fietst!-campagne van start met: 

  • de opfrissing van de diverse witte wegmarkering t.h.v. alle Aalterse schoolomgevingen
  • de opfrissing van de rode fietssuggestiestroken en groene kruispunten
  • de vervanging van de spandoeken ‘Veilig terug naar school’ door nieuwe sensibiliserende panelen met een gloednieuw logo ‘Aalter Fietst! …terug naar school’ die inmiddels reeds geplaatst werden
  • de verdeling van pakketen met affiches aan alle Aalterse scholen

Door het fietsgebruik aan te moedigen bij de inwoners en meer specifiek de schoolgaande jeugd wil het gemeentebestuur graag bijdragen tot een veilige en gezonde leefomgeving, gepaard gaand met een verminderde CO2-uitstoot én een verhoogde levenskwaliteit!

Voetpool

Op 8 november 2004 ging het project 'voetpool' van start. De eerste dag al bleek het initiatief een succes. Dagelijks maken meer dan 120 kinderen (en ouders) gebruik van de voetpool. Vooral de ouders van kleutertjes maken massaal gebruik van de poolparking aan parking Aard.

De leerlingen van de basisschool van het Emmaüsinstituut geven alvast het goede voorbeeld. Dagelijks verzamelen ongeveer 60 leerlingen op de parking van het gemeentehuis. Met de hulp van enkele vrijwilligers kunnen ze dan op een veilige en rustige manier naar school wandelen.

We danken alle ouders die de voordelen van de voetpool ontdekten en hopen dat het aantal 'voetpoolende' leerlingen blijft groeien.

Wil je je mee inzetten voor de veiligheid van de kinderen door ze als voetpoolouder in geleide groepen naar de school te brengen? Laat dan jouw gegevens achter bij de basisschool via tel. 0473 57 45 97 of voetpool.emmaus@gmail.com.