Vaccinatiecentrum in Sportpark: Aalter opent speciaal telefoonnummer voor al jouw vragen

Gepubliceerd op dinsdag 16 februari 2021
Het lokaal bestuur bedankt élke Aalternaar om de coronamaatregelen te blijven volgen. We bevinden ons in de laatste rechte lijn om onze vrijheid terug te winnen. Het vaccineren is de allerlaatste grote horde die we samen moeten nemen.

Het Meetjesland zal zich kunnen laten vaccineren in Ertvelde, Zomergem, het West-Vlaamse Sijsele en Aalter, waar het Sportpark Aalter-centrum (Lindestraat 17) de komende maanden ook dienst zal doen als vaccinatiecentrum. Op maandag 15 februari 2021 activeert het lokaal bestuur een callcenter om al jouw vragen over de vaccinaties in Aalter te beantwoorden.

Wanneer en waar krijg ik mijn vaccin?

Op dit moment is de vaccinatie van de bewoners en het personeel van de woonzorgcentra en het ziekenhuispersoneel volop bezig. Deze maand volgen ook nog een ruime groep 18- tot en met 55-jarigen: het gaat om zorgverleners (huisartsen, apothekers …), bewoners en personeel van collectieve zorgvoorzieningen (voor mensen met een beperking, psychiatrische instellingen of revalidatiecentra), risicopatiënten (zonder immuunstoornis) en politiemensen die actief zijn op het terrein. Zij krijgen de vaccins van AstraZeneca, die niet voor 65-plussers zullen worden gebruikt. De tweede helft van maart zou dan de vaccinatie van 65-plussers en risicopatiënten (ouder dan 55) starten met de Pfizer- of Modernavaccins. Vanaf juni mag de rest van de bevolking (18+) op een vaccin rekenen. De exacte timing van
wie wanneer zijn vaccin krijgt, hangt af van de tijdige levering van voldoende vaccins en een vlotte vaccinatie in de centra, verspreid over heel Vlaanderen. Op www.info-coronavirus.be/nl/vaccinatie vind je een overzicht van alle fases.

Op uitnodiging naar vaccinatiecentrum

Als het jouw beurt is, krijg je een uitnodiging via sms en/of brief en/of e-mail om je te laten vaccineren. Je hebt dan de optie om de afspraak te bevestigen, te weigeren of te verplaatsen. Let op: het is absoluut noodzakelijk om jouw eID (elektronische identiteitskaart)
en afspraakbewijs / e-ticket mee te nemen op het moment van vaccinatie.

Op weg naar groepsimmuniteit

Als de centra in het hele land vlot draaien, dan kunnen tegen eind augustus ruim 9 miljoen Belgen gevaccineerd zijn. Dat is meer dan 70% van de bevolking, wat nodig is om groepsimmuniteit op te bouwen. Hoe meer mensen immuun zijn voor een bepaalde ziekte, hoe kleiner de kans op verspreiding.

Oproep vrijwilligers via Zorgraad Meetjesland

Een vaccinatiecentrum draaiende houden is een gigantische organisatie. Om het centrum mee in goede banen te leiden, zijn we op zoek naar heel wat helpende handen met uiteenlopende profielen. Voor welke taken zoeken we vrijwilligers?

  • vaccineren (enkel mogelijk indien je medisch geschoold bent);
  • administratie;
  • logistiek;
  • coördinatie;
  • apotheker.

Wie zin heeft om mee te werken en mee het coronavirus wil verslaan, kan zich melden op de website www.aalter.be/corona. Jouw aanmelding komt terecht bij de Zorgraad, die de coördinatie van alle vrijwilligers op zich neemt. Van zodra er meer concrete informatie is,
wordt contact met jou opgenomen.

Info en vragen

Wie vragen heeft over het vaccinatiecentrum in Aalter kan vanaf 15 februari 2021 terecht op het speciale nummer tel. 09 325 74 75. Het callcenter is bemand op:

  • maandag, woensdag, donderdag en vrijdag: van 8.30 u tot 12.00 u en van 13.30 u tot 17.00 u;
  • dinsdag: van 8.30 u tot 12.00 u en van 13.30 u tot 19.00 u;
  • zaterdag: van 9.00 u tot 12.00 u.

Jouw vraag stellen kan ook via vaccinatiecentrum@aalter.be. Op www.aalter.be/corona en www.laatjevaccineren.be vind je nog meer informatie.

Waarom vaccinatie tegen COVID-19 belangrijk is

Vaccinatie is onze belangrijkste troef om de COVID-19-pandemie achter ons te laten. Om terug gewoon met vrienden jouw verjaardag te vieren, jouw (groot)ouders te knuffelen, op café of restaurant te gaan of naar een concert of het voetbalstadion. Door je te laten
vaccineren voorkom je dat je zelf ernstig ziek wordt en bescherm je ook mensen die niet gevaccineerd mogen worden. Het is dus dubbel belangrijk om je te laten inenten: voor jezelf en voor elkaar. Zodat we stukje bij beetje weer ons ‘normale’ leven kunnen oppikken.

Aalterse koelkasten in… Vlaamse vaccinatiecentra

Een start-up uit Bellem levert de koelkasten voor de meer dan 90 Vlaamse vaccinatiecentra. Het vaccinatiecentrum in Aalter kreeg, als thuisbasis van het bedrijf, de primeur. Zo’n medische koelkast ziet eruit als een gewone koelkast, maar is verre van gewoon. Zo gaat er een alarm af wanneer de stroom uitvalt, zodat de vaccins die in de koelkast zitten niet verloren zouden gaan. De koelkast is ook perfect tot op de graad af te stellen, is immuun voor de kleinste temperatuurschommeling en medisch gekeurd. Zo worden de levensbelangrijke vaccins optimaal bewaard én speelt de Aalterse start-up een cruciale rol in de werking van de vaccinatiecentra.