Vaccinatiecentrum in Sportpark Aalter-centrum

Gepubliceerd op vrijdag 29 januari 2021
Het lokaal bestuur wil iedereen bedanken om de maatregelen te blijven volgen. We bevinden ons in de laatste rechte lijn om onze vrijheid terug te winnen.

Het vaccineren is de laatste grote horde die we samen moeten nemen. Naast de vaccinatiecentra voor de inwoners van het Meetjesland (in Ertvelde, Zomergem en het West-Vlaamse Sijsele) zal Aalter ook één locatie inrichten. Het Sportpark in Aalter-centrum (Lindestraat 17) zal de komende maanden dus ook dienst doen als vaccinatiecentrum.

Wanneer en waar krijg ik mijn vaccin?

Op dit moment draait de vaccinatie van de bewoners en het personeel van de woonzorgcentra op volle toeren. Vervolgens komt het ziekenhuispersoneel aan bod. Huisartsen, bewoners en personeel van andere collectieve zorgvoorzieningen worden vanaf februari gevaccineerd. Vanaf maart start de vaccinatie van 65-plussers en risicopatiënten. Over de prioritering binnen die laatste groep neemt de taskforce Vaccinatie binnenkort een beslissing. Vanaf april komen de personen met een essentieel beroep aan bod. De rest van de bevolking (18+) mag vanaf juni op een vaccin rekenen. Een volledig overzicht van de vaccinatiecentra in Vlaanderen kan je bekijken op vaccinatiecentra.vlaanderen.be.

Op uitnodiging

Eens het zover is, krijgt iedereen een uitnodiging via sms, brief en e-mail om zich te laten vaccineren. Je hebt dan de optie om de afspraak te bevestigen, weigeren of te verplaatsen. Let op: het is belangrijk om je eID (elektronische identiteitskaart) en uitnodiging mee te nemen op het moment van vaccinatie.

Op weg naar groepsimmuniteit

De timing hangt af van de tijdige levering van voldoende vaccins en een vlotte vaccinatie in de centra verspreid over heel Vlaanderen. Als de centra in het hele land vlot draaien, dan kunnen tegen eind augustus ruim 9 miljoen Belgen gevaccineerd zijn. Dat is meer dan 70% van de bevolking, wat nodig is om groepsimmuniteit op te bouwen.

Hoe verloopt de vaccinatie?

In elk centrum zijn er meerdere vaccinatielijnen. In elke lijn wordt één type vaccin toegediend, goed voor 20 à 25 inentingen per uur. Een lijn werkt als volgt:

  1. Je komt binnen bij het onthaal, waar je temperatuur gemeten wordt. Een onthaalmedewerker checkt jouw identiteitsgegevens en brengt je naar de registratiezone.
  2. Daar geeft een verpleegkundige je info over het vaccin en wordt jouw medische voorgeschiedenis en gezondheidstoestand doorgenomen. Je krijgt er ook een afspraak voor de tweede inenting.
  3. Daarna ga je naar de vaccinatieruimte waar je het vaccin krijgt toegediend.
  4. Na de prik rust je een kwartiertje uit in de wachtruimte onder toezicht van een arts. De arts controleert of er eventuele bijwerkingen zijn.

Meer info op www.aalter.be/corona. 

Oproep vrijwilligers via Eerstelijnszone Meetjesland

Om alles in goede banen te leiden in het centrum zijn we op zoek naar heel wat helpende handen met uiteenlopende profielen. Zin om de handen uit de mouwen te steken? Zo help je mee aan de laatste honk die we met z’n allen moeten overwinnen.

Inschrijven

Vaccinatiecentrum: ik wil vrijwilliger worden

Schrijf je in via bovenstaande knop. Jouw aanmelding wordt bijgehouden vanuit de Eerstelijnszone en van zodra wij meer concrete informatie hebben, wordt u gecontacteerd.

Meer info op www.laatjevaccineren.be.