Uitlenen milieuvriendelijk materiaal

Herbruikbare bekers

Organiseer je een activiteit waarbij mensen iets te drinken krijgen en wens je je in te zetten voor het verminderen van de afvalberg? Maak dan gebruik van herbruikbare bekers!

Het gemeentebestuur beschikt over 2000 herbruikbare bekers, die gratis kunnen uitgeleend worden. Is dit aantal niet voldoende, kan je steeds terecht bij de IVM, waar je vlot grotere aantallen kan reserveren.

Afvaleilandjes

De afvaleilandjes stimuleren selectieve inzameling van afval op allerlei evenementen! De afvaleilandjes kunnen gratis worden ontleend en helpen om selectief in te zamelen. De eilandjes bestaan uit drie rolcontainers van elk 240 liter, met een informatiepaneel waarop de juiste sorteerregels staan voor de inzameling van PMD, papier en karton en voor restafval.

Fost-zakken

De Fost-zakken zitten boordevol sensibiliserend materiaal binnen het thema recyclage van huisvuil. Met behulp van mooi uitgewerkt didactisch materiaal wordt aangetoond hoe P(+)MD, glas, papier en karton moeten gesorteerd worden. Je kan de zakken steeds gratis uitlenen bij het gemeentebestuur.

CO2- meter

Met de CO2-meter, meet je de exacte CO2-waarde in een binnenruimte. Hij toont aan wanneer de ruimte moet verlucht worden om een gezonde binnensfeer te bewaren. Ook de CO2-meter is steeds gratis uitleenbaar.

Energiemeter

Wilt u weten hoeveel energie uw wasmachine verbruikt? Wilt u weten hoeveel uw tafellamp minder verbruikt door de gloeilamp te vervangen door een spaarlamp? Dan kan u steeds gratis een energiemeter uitlenen bij het gemeentebestuur. De energiemeter verraadt immers op eenvoudige wijze het verbruik van alle elektrische toestellen!

Demo-materiaal composteren

Het gemeentebestuur beschikt over een heuse compostkoffer, boordevol educatief materiaal om met kinderen aan de slag te gaan met compost. Loepepotjes om compostdiertjes op te sporen, enkele zeven om fijne, buikbare compost te maken, enz... De koffer bevat de meeste materialen die nodig zijn om te werken met het lespakket Composteren met kinderen voor het lager onderwijs.

De koffer staat te allen tijde gratis ter beschikking en kan gereserveerd worden via onderstaande contactgegevens.

Ander materiaal

…zoals verrekijkers, microscopen, e.d. kan je reserveren via het uitleenassortiment.