Trouwen in Aalter: cupido is, na zwart coronajaar, stilaan terug

Gepubliceerd op zaterdag 23 oktober 2021
In veel statistieken zal 2020 een jaar vol eigenaardigheden zijn. De strenge coronamaatregelen zorgden bijvoorbeeld voor een historisch diepterecord in het aantal huwelijken.

Vorig jaar werden heel wat huwelijken, die meestal al ruim op voorhand waren gepland, uitgesteld. Er mocht amper volk aanwezig zijn op de trouwplechtigheid, een receptie of een feest achteraf kon al helemaal niet. En als er dan wél gefeest mocht worden, was het zonder dansen. Door de vele beperkingen viel op één jaar tijd het aantal huwelijken terug van 121 naar 80.

Kentering is ingezet

Maar nu iedereen gevaccineerd is en de coronamaatregelen bijna volledig verdwenen zijn, wagen er opnieuw meer koppeltjes de stap en is er een (kleine) kentering ingezet. Tot nu toe werden in 2021 al 81 huwelijken voltrokken. En er staan er nog 16 op de planning.

Trouwplannen?

Huwen kan in het gemeentehuis Aalter-centrum, elke vrijdagnamiddag tussen 13.30 u en 17.00 u. De huwelijksaangifte dient, in aanwezigheid van de beide partners, maximum zes maanden en minimum 14 dagen vóór de geplande huwelijksdatum te gebeuren bij de gemeentelijke administratie. Daartoe dien je wel een afspraak te maken via www.aalter.be/afspraak.

Huwlijksceremonie

Bij voorkeur geef je dan reeds de namen van de getuigen door (je hoeft geen getuigen te nemen en mag maximum tot vier gaan), het aantal personen dat op de huwelijksceremonie zal aanwezig zijn (maximum 25) en het aantal attesten sociale doeleinden (in het kader van werkverlet) die je de dag van het huwelijk wenst te ontvangen. Indien u vroeger dan zes maanden vooraf een datum wil reserveren om het ja-woord te geven, kan dat via burgerzaken@aalter.be. Huwen in Aalter is gratis.