Titanenwerk! Aalter verving 824 straatborden

Gepubliceerd op vrijdag 12 juli 2019
Op het grondgebied van Aalter staan bijna 1.400 borden: straatnaamborden, maar ook gemeente- en agglomeratieborden. Met het oog op de fusie van Aalter en Knesselare inventariseerde en evalueerde het bestuur alle borden.

Borden die niet meer correct waren (29 straten veranderden immers van naam), niet meer voldeden aan de huisstijl of versleten waren, werden vervangen door nieuwe exemplaren. Ook vervormde of verroeste palen werden aangepakt. Ondertussen werkt het bestuur gewoon verder: plaatsen waar er nog extra borden moeten
komen, zullen in de loop van dit jaar verder worden aangevuld.

Weet je deze nieuwe straten al liggen?

 • Pierlalaweg
  De Schoolstraat in Ursel werd de Pierlalaweg, genoemd naar de legendarische, lokale volksheld. De Tijl Uilenspiegel van Ursel, zeg maar.
 • Flabbaertstraat
  De Beekstraat in Knesselare werd de Flabbaertstraat. ‘Flabbaert’ was de naam van een waterduivel, die een beek (van het Drongengoed naar het kanaal Gent-Brugge) en het sportcentrum naar zich vernoemd kreeg.
 • Knokkebaan
  Misschien zei je vroeger wel al Knokkebaan of ‘Knokkeboane’ tegen de N44, die in Aalter eigenlijk Knokkeweg/Aalterweg heette en in Knesselare bekend stond als de Knokseweg. Knokkebaan is nu volledig correct…
 • Bellemdreefken
  Het laatste straatje zonder naam (én zonder bewoners) kreeg wel een noemer. Het Bellemdreefken ligt tussen de Gottebeekstraat en Kruisstraat en verbindt Ursel met Bellem.
 • Apolloniastraat
  De Veldstraat, tussen de Tieltsesteenweg en de Biesemveldstraat, werd de Apolloniastraat. Een kapel had de patrones van de tandartsen al. Na de fusie kreeg ze ook een straat naar haar genoemd.

 • Brevierweg
  De Kerkstraat, in de schaduw van de kerk en de pastorie van Aalter, is Brevierweg geworden. Brevieren? Dat was vroeger een dagelijkse bezigheid van de (onder)pastoors: even ongestoord wandelen terwijl ze in hun brevierboek lazen.