Stop de Japanse duizendknoop

Gepubliceerd op zaterdag 15 oktober 2022
De Japanse duizendknoop is een invasieve plant die alles overwoekert en onuitroeibaar lijkt. Het lokaal bestuur wil samen met jou een stokje steken voor de verspreiding van de plant.

Ongevraagde gast

Wist je dat één op twintig planten wereldwijd ergens belandt waar ze van nature niet thuishoort? Deze uitheemse soorten veroorzaken meestal geen problemen. In uitzonderlijke gevallen doen de nieuwkomers het echter zó goed dat ze flink wat schade veroorzaken, zoals in het geval van Japanse duizendknoop.

Hoe herken je de plant?

Japanse duizendknoop is een meerjarige plant met holle en verhoutende stengels die elke lente tot dichte haarden uitgroeien. Op vruchtbare standplaatsen kunnen de stengels tot 2,50 meter hoog worden. Zij dragen grote, verspreide bladeren. Vanaf september ontwikkelen zich vele kleine witte bloemen. In de winter verdorren de stengels, maar torenen ze nog even boven de vegetatie uit. Ondergronds is de plant bijzonder goed ontwikkeld met dikke wortelstokken waarin veel reservevoedsel wordt opgeslagen. Heb je moeite om de plant te herkennen? Gebruik dan een gratis app zoals ‘ObsIdentify’: die vertelt jou in één klik wat je voor jouw lens hebt. Heb je de Japanse duizendknoop gespot? Geef dit dan zeker door via www.waarnemingen.be/exoten (wel eerst even registreren).

Hoe tegen te gaan?

Om deze opmars te stoppen, zetten we in op drie maatregelen:

  • Preventie: wil je grond verplaatsen? Dan is het belangrijk om eerst na te gaan of er Japanse duizendknoop aanwezig is. Als dit het geval is, verwijder je de planten zorgvuldig óf kies je ervoor de grond niet te verplaatsen. Opgelet: de Japanse duizendknoop mag niet in het groenafval dat je aanvoert richting groencomposteringspark, maar hoort in de restafvalzak.
  • Snelle respons: na het verplaatsen van de grond, controleer je het terrein, steek eventuele planten uit en voer die af. Omdat de ontwikkeling van scheuten enkele jaren op zich kan laten wachten, is het aangeraden de grond te controleren tot vijf jaar na het grondverzet.
  • Beheersing: bij goed ontwikkelde duizendknoophaarden is een bestrijdingsplan nodig. In zo’n plan moet je rekening houden met de terreinomstandigheden en een voldoende lange uitvoeringstermijn (minstens vijf jaar). Je kan planten afdekken, regelmatig maaien of uitgraven. Omdat de wortelstokken meterslang kunnen uitlopen, raden we aan om bij perceelgrenzen samen te werken met de buren.

Meer info via waarnemingen.be/species/6781/.