Stook slim en zonder zorgen

Gepubliceerd op zaterdag 9 oktober 2021
Nu de herfstige en winterse dagen om de hoek loeren, maken we het graag opnieuw warm in huis en dan zorgen een open haard of houtkachel voor extra gezelligheid.

Stook uitsluitend droog en onbehandeld hout

Houtafval zoals gevernist, geverfd of geïmpregneerd hout mag je nooit verbranden. Kies dus voor brandhout uit de handel of vers hout dat je minstens één en liefst twee jaar onder een afdak droogt.

Zorg voor een voldoende hoge, schone schoorsteen die goed trekt

Vuur heeft zuurstof nodig. De schoorsteen trekt lucht uit de woning aan en voert verbrandingsgassen af. Dat lukt alleen met een schoorsteen die boven de nok van het dak en aanpalende gebouwen uitsteekt. Laat jouw schoorsteen ook minstens één keer per jaar door een vakman vegen om een schoorsteenbrand te voorkomen.

Hou de rook en de vlammen in de gaten

Steek de kachel aan met aanmaakhout of natuurlijke aanmaakblokjes. Gebruik geen krantenpapier, brandspiritus of paraffine. Laat het vuur vanzelf doven en sluit de luchttoevoer niet af. Zo voorkom je onvolledige verbranding, geurhinder en ongezonde stoffen. Lees meer tips op www.vlaanderen.be/publicaties/houtkachel-of-haard-stook-slimen-zonder-zorgen.