Stationsplein dicht voor doorgaand verkeer

Gepubliceerd op dinsdag 6 oktober 2020
Bij de werken in de stationsbuurt van Aalter-centrum kondigen zich de komende weken en maanden een aantal ingrijpende veranderingen aan. Het Stationsplein gaat vanaf maandag 5 oktober een week dicht voor autoverkeer. Het station blijft wel bereikbaar via een omleiding.

Stationsplein

Vanaf maandag 5 oktober tot en met vrijdag 9 oktober 2020 verplaatsen de nutsmaatschappijen ter hoogte van het Stationsplein hun leidingen. Ze maken daarvoor een sleuf over de volledige breedte van de rijweg. Daardoor kan er geen autoverkeer passeren.

  • Doorgaand verkeer moet omrijden via Houtem en de Oostmolenstraat in beide richtingen.
  • Voetgangers en fietsers kunnen wél de werf passeren via een veilige doorgang.
  • De stationsparking blijft bereikbaar via de omleidingsroute of via de Baarzelestraat.
  • Voor de bussen van De Lijn, die normaal stoppen aan de halte voor het station, komt er een tijdelijke halte ter hoogte van de tunnel aan de Drogenbroodstraat.
  • De Smedenpoort zal één dag onderbroken zijn om de nieuwe kabels te kunnen koppelen op de bestaande leidingen. De aannemer voorziet rijplaten om bestuurders in noodgevallen toch doorgang te kunnen verlenen.

Spoorweglaan

Ook aan de andere kant van het station, zijde Spoorweglaan, gaan de werken verder. Daar bouwt Infrabel een nieuwe steunmuur.

  • De onderdoorgang naar de perrons is terug in gebruik.
  • Er geldt bijkomend éénrichtingsverkeer van de Weibroekdreef tot de Molenstraat
  • Tot vrijdag 16 oktober 2020: de Spoorweglaan is afgesloten, tussen de Gouvernementstraat en Molenstraat.
  • Van zaterdag 17 oktober 2020 tot eind mei 2021: versmalde rijstrook in de Spoorweglaan, tussen de Gouvernementstraat en Molenstraat.

Geen treinen

Tijdens de weekends van 24 en 25 oktober 2020, 28 en 29 november 2020 en 12 en 13 december 2020 rijden er geen treinen. De NMBS en Infrabel voeren dan werken uit, van vrijdagavond tot en met maandagochtend.

Contact

Meer info over de aanleg van het derde en vierde spoor vind je bij de klantendienst van NMBS via www.nmbs.be of tel. 02 528 28 28 of bij Infrabel via www.infrabel.be of contact@infrabel.be.

Funderingen met de hand uitgegraven

De ophoging van de nieuwe perrons in het station van Aalter-centrum gebeurt op een wel heel bijzondere manier, die doet denken aan mijnbouw. Werkmannen worden via een gat van amper een vierkante meter tot zes meter diep naar beneden gestuurd om de grond met de spade uit te graven en emmer per emmer met een katrol naar boven te brengen. Zo kan een ondergrondse betonnen wand gebouwd worden zónder een bouwput te graven. Manueel graven heeft het voordeel dat het treinverkeer niet stilgelegd moet worden.