Spetterende staycation in Aalter: gemeentebestuur lanceert ruim vakantie-aanbod én trekt naar alle kernen

Gepubliceerd op woensdag 24 juni 2020
Het gemeentebestuur heeft haar vakantie-aanbod voor de zomer klaar. Nieuw is de mobiele speelpleinwerking, waarbij de animatoren afwisselend naar de deelkernen trekken. (Bijna) alle BKO’s blijven wekenlang open om kinderen in in eigen deelgemeente en bubbel te kunnen opvangen.

Door de coronacrisis was het lange tijd niet duidelijk of de speelpleinwerking en de gemeentelijke vakantie-activiteiten komende zomer wel zouden kunnen doorgaan. Toen de nationale Veiligheidsraad een ‘go’ gaf, gingen de cellen Sport, Jeugdvoorzieningen en BKO meteen aan de slag: in sneltempo staken ze een programma in elkaar dat kinderen en ouders moet kunnen bekoren.

De rode draad in het ruime programma? Veilig, klein(schalig) én fijn. Ook een aantal sportverenigingen uit de gemeente werken mee om onze Aalterse jongens en meisjes een spetterende 'staycation' te bezorgen.

Stevige start

De eerste twee weken van de zomervakantie zijn traditioneel piekmomenten voor de gemeentelijke vakantiewerkingen. Het gemeentebestuur stelt alles in het werk om zoveel mogelijk kinderen op een veilige manier een geslaagde start van de vakantie te laten beleven en ouders uit de nood te helpen.

Zeven BKO’s (behalve Aalter-Brug) blijven open, zodat kinderen in hun eigen woonkern kunnen deelnemen aan de vakantiewerking. Zowel de Speelpleinwerking in Aalter-centrum als die in Knesselare gaat open, de gratis Tienerwerking gaat van start en er zijn Sportdagen voor kleuters en kinderen van de lagere school. Er is zelfs een Rope Skipping sportkamp!

Mobiele Speelpleinwerking komt gratis naar de kernen

In de week van 21 juli nemen de vakantiewerkingen traditioneel een weekje pauze om er daarna opnieuw in te vliegen. Nieuw is de mobiele Speelpleinwerking, waarbij de animatoren elke week (of vijf halve dagen) naar een deelkern trekken om de kinderen gratis en in hun eigen dorp te entertainen. De Speelpleinwerking in Aalter-centrum en Knesselare blijven alternerend open. Opnieuw levert de samenwerking met de lokale sportverenigingen extra spelprikkels en -plezier op. Zo kan de jeugd inline skaten, voetballen of deelnemen aan een Sanokamp.

Aanbod op maat voor kinderen/jongeren met een beperking

De Gammetoen-werking voor kinderen en jongeren met een beperking verloopt komende zomer via het Rap op Stap-kantoor. Rap op Stap gaat samen met de ouders en de jongeren op zoek naar een passend aanbod en biedt ondersteuning waar nodig.

Bubbels en extra personeel

Het gemeentebestuur werkt tijdens de zomervakantie met bubbels. De activiteiten zijn dus eerder klein, maar absoluut fijn. Kinderen die willen deelnemen aan de activiteiten, moeten inschrijven. De inschrijvingen voor juli starten op maandag 15 juni 2020 (om 19.00 u) via www.aalter.be/leeft-zich-uit. Voor het aanbod van augustus kunnen kinderen inschrijven vanaf 15 juli 2020.

Om alles in goede banen te kunnen leiden en de corona-maatregelen strikt te kunnen opvolgen, investeert het gemeentebestuur in extra begeleiders zodat ouders hun kinderen met een gerust gevoel naar de vakantiewerkingen kunnen sturen.

Om de bubbels niet te doorbreken, verlopen de Speelpleinwerking, de sportactiviteiten en de buitenschoolse kinderopvang strikt gescheiden. Ouders hebben per week drie opties: of BKO, of speelplein (van 8.00 u tot 17.30 u) of sport (van 8.00 u tot 17.30 u). Als je kind naar de Speelpleinwerking komt is voor- en naopvang in de BKO of deelname aan sportactiviteiten dezelfde week niet mogelijk.

De vakantiezomer in Aalter, samengevat:

  • Zeven BKO’s blijven zes weken open voor de vakantiewerking
  • Er worden vier weken lang Sportdagen georganiseerd (voor kleuters en lagere school)
  • Aalterse sportverenigingen bieden, samen met het gemeentebestuur, zes weken diverse sportkampen aan
  • De Speelpleinwerking in Aalter is 4 weken open, die van Knesselare 5 weken (en samen een periode van 7 weken)
  • In verschillende deelkernen strijkt de mobiele Speelpleinwerking voor één week neer (gratis)
  • De cel Jeugdvoorzieningen staat ook nog in voor 12 dagen Tienerwerking in Villa Snoeck (gratis)