S.O.S. amfibieën: paddentrek gaat van start!

Gepubliceerd op vrijdag 14 februari 2020
De jaarlijkse amfibieëntrek komt er aan. Een hachelijke onderneming, omdat heel wat padden, kikkers en salamanders daarbij een weg moeten oversteken. Daarom is jouw hulp meer dan welkom.

Het lengen van de dagen, malse regen, zachtere temperaturen: meer hebben amfibieën niet nodig om uit hun winterslaap te ontwaken. Dan trekken ze massaal naar vijvers en sloten om een partner te zoeken of eitjes af te zetten. Vaak moeten ze een weg over, waardoor velen nooit de overkant bereiken.

3.084 amfibieën gered

Gelukkig zijn er vrijwilligers, die vorig jaar 3.084 kikkers, padden en salamanders veilig aan de overkant brachten. Voor de 18de paddenoverzetactie in de Lotenhullestraat doet het bestuur opnieuw een beroep op hun en jouw medewerking.

De overzetacties starten ’s morgens om 9.30 u. Onder begeleiding neem je de dieren mee in een emmer, noteer je de aantallen en breng je ze naar de rand van de Kraenepoel. Wacht steeds op de begeleider vóór je de padden helpt over te steken. Meehelpen? Geef vier dagen op voorhand je naam, e-mail, gsm-nummer en aantal personen door via milieu@aalter.be of tel. 09 325 22 00.

Veilige oversteek in Landschapspark Drongengoed

Ook in het Landschapspark Drongengoed wagen amfibieën de oversteek. Daarom zal de Drongengoedweg, vanaf het kruispunt met de Oude Bruggeweg tot aan parking Krakeel, tussen 16.30 u ’s avonds en 7.30 u ’s morgens van zondag 16 februari 2020 tot en met zondag 15 maart 2020 niet toegankelijk zijn voor gemotoriseerd verkeer. Wanneer de paddentrek precies start en de Drongengoedweg afgesloten wordt, hangt af van de natuur. Hou de gemeentelijke informatiekanalen in de gaten voor alle updates en gedetailleerde info.

Rij voorzichtig

Niet alleen aan de Kraenepoel of in het Drongengoed steken amfibieën de weg over. Dat is ook in de Oostmolenstraat, Schoonberg, Schuurlo, Keigatstraat en andere straten het geval. Matig je snelheid en draag mee zorg voor moeder natuur.