S.O.S. amfibieën: matig jouw snelheid

Gepubliceerd op zondag 14 februari 2021
We zitten in een ijskoude periode. Maar als straks de temperaturen zachter worden, ontwaken de amfibieën uit hun winterslaap. Dat is een hachelijke onderneming, omdat heel wat padden, kikkers en salamanders daarbij een weg moeten oversteken. Matig daarom jouw snelheid.

Als de amfibieën hun winterslaap achter zich laten, trekken ze massaal naar vijvers en sloten om een partner te zoeken of eitjes af te zetten. Vaak moeten ze een weg over, waardoor velen onder de wielen van een auto belanden en nooit de overkant bereiken.

Overzetactie Lotenhullestraat

Gelukkig zijn er dan onze vrijwilligers: in de Lotenhullestraat aan de Kraenepoel alleen al brachten zij vorig jaar 1.567 kikkers, padden en salamanders heelhuids aan de overkant.

Veilige oversteek in Landschapspark Drongengoed

Ook in het Landschapspark Drongengoed wagen amfibieën de oversteek. Daarom kan van maandag 15 februari tot en met woensdag 14 april 2021 de Drongengoedweg (vanaf het kruispunt met de Oude Bruggeweg/Westvoordestraat tot aan parking Krakeel) afgesloten zijn:

  • op weekdagen, elke nacht van 19.00 u ’s avonds tot 7.00 u ’s morgens;
  • ’s weekends, van vrijdagnamiddag 15.30 u tot maandagmorgen om 7.30 u.

Wanneer de paddentrek precies start en de Drongengoedweg afgesloten wordt, hangt af van de natuur.

Rij voorzichtig

Niet alleen aan de Kraenepoel of in het Drongengoed steken amfibieën de weg over. Dat is ook in de Oostmolenstraat, Schoonberg, Schuurlo, Keigatstraat en andere straten het geval. Matig jouw snelheid en draag mee zorg voor onze padden, kikkers en salamanders.