Slimme ledverlichting op voetbalterreinen

Gepubliceerd op dinsdag 9 augustus 2022
Op zes voetbalterreinen in Aalter-centrum, Bellem, Lotenhulle en Sint-Maria-Aalter. Het gaat om een investering van 168.800 euro, die op 9 jaar tijd is terugverdiend. Met de leds verduurzaamt Aalter haar sportparken, dalen de energiekosten én stijgt het comfort.

Het lokaal bestuur maakt van duurzaamheid één van zijn topprioriteiten voor de komende jaren. Tegen 2030 wil Aalter op haar grondgebied minstens 40% minder CO2 uitstoten. Om die ambities kracht bij te zetten, zijn heel wat klimaatacties gepland. Verledden, het aanbrengen van duurzame, energiezuinige ledverlichtingspunten (waarbij ‘led’ staat voor ‘light-emitting diode’) is er één van. Aalter verledde de voorbije jaren al tientallen straten. Eerder werden Sportcomplex Flabbaert in Knesselare en Sportcentrum Onderdaele in Ursel ook al uitgerust met ledverlichting, en nu volgen vier andere sportcentra.

Aalter-centrum

In Aalter-centrum investeert het lokaal bestuur 100.000 euro in ledlicht voor drie voetbalterreinen (A, B en C). Ook de atletiekpiste wordt volledig verlicht, zodat lopers in betere, heldere omstandigheden zullen kunnen trainen.

Lotenhulle

In Lotenhulle wordt de verlichting op terrein B verled (22.800 euro). Ook op de masten aan voetbalterrein A komen extra lichten. Daardoor kan de plaatselijke voetbalclub voortaan ook ’s avonds trainen op de helft van het A-terrein.

Sint-Maria-Aalter

Voetbalterrein B wordt uitgerust met led (23.300 euro). Op de lichtmasten komen extra lampen zodat ook de oefenzone voor de jeugd (naast het B-terrein) kan verlicht worden tijdens trainingen.

Bellem

In Bellem krijgt het C-veld ledverlichting (22.700 euro), waardoor er vanaf het nieuwe seizoen ook op dat terrein avondwedstrijden zullen kunnen plaatsvinden. Terreinen A en B komen voorlopig niet aan bod, omdat daar nieuwe jeugd- en sportaccommodatie met kunstgrasveld en terreinverlichting gepland staan.

Slimme toepassingen

Het lokaal bestuur investeert in slimme toepassingen, zodat de ledverlichting zowel ter plaatse als in de toekomst op afstand (via app en pc) bediend en bestuurd kan worden. Lichtsterktes kunnen aangepast worden aan het type training of wedstrijd, waardoor de verbruikskost daalt tot minstens 40%. Ledlampen hebben in tegenstelling tot de vorige gasontladingslampen geen 10 tot 15 minuten tijd nodig om op volle sterkte te branden, maar behalen vrijwel onmiddellijk de beoogde lichtsterkte. Tussen twee trainingen of wedstrijden door kan om die reden de ledverlichting uitgezet worden, wat een nieuwe besparing oplevert.

Snelle terugverdientijd

Het lokaal bestuur wil op jaarbasis zijn elektriciteitsfactuur van de voetbalvelden met 19.000 euro reduceren. Met de stijgende energieprijzen wordt de verwachte terugverdientijd van 9 jaar nog kleiner. Ledverlichting heeft ook een langere levensduur en vermindert de CO2-uitstoot.