Slimme ANPR-camera’s treden in werking

Gepubliceerd op donderdag 19 september 2019
Verkeersveiligheid is een prioriteit voor het gemeentebestuur. Op negen plaatsen in Aalter werden camera’s met automatische nummerplaatherkenning (ANPR) geplaatst. Deze flitscamera’s en nummerplaatherkenning gaan vanaf begin oktober in werking.

De start van de werking van de trajectcontrole’s volgen daarop. Op die manier zullen trajectcontroles op een zeer efficiënte manier worden uitgevoerd. De slimme flitscamera’s die voorzien zijn in de Bellemdorpweg en Knokstraat zijn de eerste in hun soort.

Plaatsing

ANPR-camera’s worden niet zomaar ergens geplaatst. Uiteraard speelt in de eerste plaats de nood tot permanente controle op het naleven van de maximumsnelheid op de voorgestelde trajecten. Aansluitend is, in overleg met politie en parket, een grondige technische analyse uitgevoerd door specialisten ter zake om te zien of het wel mogelijk is om op die plekken een camera te plaatsen. Daarbij werd rekening gehouden met een optimale zicht- en leesbaarheid van de nummerplaten, de mogelijkheden van aansluiting op het elektriciteits- en datanet. De trajectcontroles houden onder andere rekening met snelheidsregime en mogelijke sluipwegen. Zij overspannen een afstand van minimaal 500 meter.

Locaties

De plaatsing van de trajectcontroles en slimme flitscamera’s (telkens met ANPR-camera’s) zijn uitgevoerd op volgende plaatsen:

Trajectcontrole

  • Weibroekdreef, ter hoogte van de huisnummers 57 en 125;
  • Wingenestraat, ter hoogte van huisnummer 6 en de Blekkervijverstraat 47;
  • Steenweg op Deinze, ter hoogte van huisnummer 156 en Heirstraat 61.

Flitscamera’s

  • Knokstraat, aan het huisnummer 36;
  • Bellemdorpweg, ter hoogte van huisnummer 31;

Nummerplaatherkenning

  • Watermolenstraat aan het huisnummer 1.