Aalter Smart City: slim stadsmeubilair, chatbot & Aalter app

Gepubliceerd op donderdag 4 oktober 2018
Het gemeentebestuur en adviesbureau Tomorrowlab lanceren drie nieuwe communicatiekanalen voor het Smart City-traject Communicatie van de toekomst. Hierdoor krijgen inwoners, handelaars en verenigingen nu meer mogelijkheden om te communiceren met het bestuur én ook met elkaar!

Slim stadsmeubilair

Het slim stadsmeubilair vervangt de vorige generatie digitale infoborden in het straatbeeld. De grote tv-schermen kunnen afbeeldingen en video’s afspelen en dankzij de aanraakfunctie kan je door een menu navigeren om gemeentelijke info op te vragen.

In een volgende fase zal je ook vragen kunnen typen die automatisch beantwoord worden door een chatbot. Momenteel zijn er drie borden geplaatst: aan het gemeentehuis, op de parking Boomgaard en aan het Sportpark.

Er zullen later dit jaar nog vijf andere volgen, één in elke deelkern. Elk scherm zal inhoud aanbieden uniek aan de locatie. In het slim stadsmeubilair zitten ook heel wat sensoren, om bv. voorbijgangers te tellen, de luchtkwaliteit te meten of als WiFi-hotspot te gebruiken. Aan de rechterzijde van het scherm is er ruimte gemaakt voor een camera, waarmee je in de toekomst ook leuke selfies zal kunnen maken.

Chatbot

De chatbot is een automatische gesprekspartner die 24/7 kan antwoorden op courante vragen over de gemeentelijke diensten, zoals openingsuren, locaties en zelfs de start- en einddata van openbare werken.

Momenteel kan je de chatbot uittesten in het gemeentehuis en op deze website tot en met vrijdag 12 oktober 2018. Hoe meer vragen er aan de bot gesteld worden, des te beter we kunnen monitoren wat de meest gestelde vragen zijn. Later wordt de chatbot ook permanent actief op de website, via Facebook Messenger en het slim stadsmeubilair.

Aalter App en nieuwe website

Tot slot is er nu ook de handige smartphone app beschikbaar, te downloaden via www.aalter.be/app. Hiermee kan je makkelijk meldingen doen (via gps-locatie), gemeentelijke info bekijken en ook handelaars en zorginstellingen volgen. Ook de app wordt in de toekomst nog uitgebreid met onder andere verkeersinfo en ophalingsdata voor afval.

Meer info over deze Smart City-projecten op www.aalter.be/smartcity.