Slim, slimmer, slimst: welkom in ArtA’A!

Gepubliceerd op zaterdag 3 juli 2021
Aalter is een Smart City die technologie en innovatie laat spelen om de gemeente efficiënter te organiseren, de toekomst vol ambitie voor te bereiden en de dienstverlening en voorzieningen voor de inwoners nog te verbeteren.

ArtA’A is er een schoolvoorbeeld van. Maar wat maakt dat gebouw nu zo anders, zo slim en bijzonder?

Het nieuwe ArtA’A-gebouw, dat in de zomer van vorig jaar opende, is de thuis van de Academie voor muziek, woord en dans, de Academie voor beeldende kunst (KUMA), de bibliotheek, het Documentatiecentrum en de cel Cultuur en toerisme. Het Aalters kloppend hart van kennis en cultuur, dus. Een plaats
waar burgers informatie, ontspanning en cultuur kunnen verzamelen, delen en beleven.

Geautomatiseerd én gesmeerd

De zelfredzaamheid van de gebruiker staat centraal. Na (digitale) reservatie van een lokaal worden de ventilatie, verwarming en verlichting automatisch aangestuurd: de gebruiker komt er terecht in optimale omstandigheden, zonder dat hij of zij ook maar één knop moet aanraken. Ook in het hart van het gebouw - het auditorium - worden alle technieken (verlichting, projectie, geluidsinstallatie …) automatisch geregeld: voor het merendeel van de voorstellingen is er zelfs niet eens een geluids- of lichttechnicus nodig. Alles loopt dus geautomatiseerd én gesmeerd.

Open huis

Ook in de bib staat zelfredzaamheid voorop: dankzij het optimale gebruik van RFID-technieken (identificatie met radiogolven) kan de gebruiker volledig zelfstandig werken inleveren of lenen, de uitleentermijn van geleende werken verlengen, betalingen verrichten ... Inleveren kan trouwens 24 uur op 7 via de slimme inleverbus. Immers: hoe zelfredzamer de bezoeker, des te meer aandacht kan besteed worden aan specifieke vragen van de bibliotheekbezoeker en aan persoonlijk advies.

Los daarvan zijn er een heel pak bijkomende technieken die voor het gebruikersgemak zorgen. Via de Mijn Bibliotheek-account kan niet alleen de uitleentermijn van geleende werken worden verlengd, maar kunnen ook reserveringen worden geplaatst, e-boeken geleend, kan het krantenarchief geraadpleegd, betalingen verricht …

Vlaamse primeur

Binnenkort voegt de bib nog twee nieuwigheden aan de dienstverlening toe. Met de ingebruikname van de CloudLibrary-app – een primeur voor Vlaanderen – kan je boeken ontlenen via de smartphone. Op die manier hoeft de lener zelfs de zelfscanbalies niet te gebruiken of langs de balie te passeren. Een andere nieuwigheid is de mogelijkheid om van thuis uit printopdrachten te geven naar het bibliotheektoestel. Achteraf kunnen de documenten dan worden afgedrukt via jouw eigen lenerskaart en kan je betalen via de betaalautomaten. De eerstelijnsbalie in ArtA’A werkt volledig zonder cash geld. Zelfs de koffiejetons worden verrekend via de betaalautomaten.

Eén badgesysteem

Het toegangsbeheer in ArtA’A is volledig gedigitaliseerd volgens de laatste technologieën. Alle buiten- én binnendeuren zitten op één handig, centraal badgesysteem.

Duurzaamheid voorop

ArtA’A is een duurzaam gebouw, waar fossiele brandstoffen overbodig zijn. Via een warmtepomp wordt het volledig gebouw ‘s winters verwarmd en ‘s zomers gekoeld.

Op het dak liggen ook nog eens 150 zonnepanelen zodat de volledige energiebehoefte van het gebouw wordt ingelost. Een lokaal wordt ook pas actief verwarmd/gekoeld wanneer het effectief in gebruik is, de verwarming/koeling is afgestemd op het aantal aanwezigen en een CO2-meter monitort de gezonde lucht. ArtA’A gebruikt ook prioritair regenwater om te spoelen.