Seizoenarbeiders en kantwerksters

Wingenestraat (plein tegenover de kerk) in Sint-Maria-Aalter

De huidige parochie Sint-Maria-Aalter genoot in het Aalterse en omgeving lange tijd geen al te beste reputatie. In de Aalterse negentiende-eeuwse archieven zijn nog krasse staaltjes te vinden van de laatdunkende houding van de lokale bestuurders tegenover het lage beschavingspeil van de bosmensen in deze wijk.

Feit is dat de bevolking tot ongeveer het eerste kwart van de twintigste eeuw in armoedige omstandigheden leefde. Circa 1900 haalden heel wat gezinnen hun meestal enige inkomen uit de seizoenarbeid (bietenoogst, jeneverstoken in de winter, ...) en het kantklossen. Er was ook massale emigratie naar de Verenigde Staten (op het Hoekske heeft iedereen familie in Amerika ...).

Als aandenken aan deze trimards of fransmans en spellewerksters werden twee kleine monumenten, met de voorstelling van hun typische werktuigen, een bietenvork en -mes en een reuzenkantklos, op het kerkplein geplaatst. Ze werden ontworpen door kunstenaar Cyr Frimout en zijn uitgevoerd door de kunstsmederij van Aalter, onder leiding van Omer Loontjes. Deze postume eerbetuigingen werden opgericht in 1974, het jaar waarin het millennium van Aalter werd gevierd.