Schrijf leprapatiënten niet af: koop stiftjes tijdens Damiaanweekend

Gepubliceerd op donderdag 16 januari 2020
Jaarlijks organiseert de Damiaanactie een campagne voor een lepravrije toekomst met de verkoop van stiftjes. Dat is dit jaar niet anders. Hou het weekend van vrijdag 24, zaterdag 25 en zondag 26 januari 2020 in de gaten.

Leprapatiënten worden vandaag nog steeds de rug toegekeerd. Letterlijk zelfs. Ook zij die officieel genezen zijn en niemand meer kunnen besmetten. Wie lepra heeft, verliest vaak gezin en werk en wordt verbannen uit zijn of haar vertrouwde omgeving. Daarom verstoppen leprapatiënten hun ziekte dikwijls voor de buitenwereld. Ze verzwijgen het voor vrienden en familie en zoeken ook geen medische hulp. Maar zo blijft de epidemie voortbestaan. Willen we lepra elimineren, dan moeten we ook de stigma’s aanpakken. Damiaanactie strijdt tegen die stigma’s en focust hierop tijdens haar januaricampagne.

Samen in actie

Met de januaricampagne zet Damiaanactie haar strijd in 16 landen in Afrika, Latijns-Amerika en Azië onverminderd verder. Elk jaar krijgen 260.000 mensen met lepra, tbc of leishmaniasis daardoor de steun die ze verdienen.

Koop of verkoop tijdens het weekend van vrijdag 24, zaterdag 25 en zondag 26 januari 2020 de gekende stiftjes bij de vrijwilligers die plaatsnemen aan supermarkten en openbare plaatsen. Of steun Damiaanactie met een gift via het rekeningnummer BE05 0000 0000 7575 (mededeling 2512).

Met de ingezamelde fondsen krijgen de patiënten gratis toegang tot gezondheidszorg en vinden opnieuw hun plek in de maatschappij. Meer info op www.damiaanactie.be.