Vaccinatiecentrum Aalter: samen tegen corona!

Gepubliceerd op maandag 19 april 2021
Ook in Aalter draait de vaccinatiecampagne volop. Het lokaal bestuur doet er alles aan om zoveel mogelijk Aalternaren snel, veilig en comfortabel in te enten. Als minimum 70 procent zich laat vaccineren, komt de groepsimmuniteit in zicht én dus ook het einde van de lockdowns.

Je laten vaccineren is dus ontzettend belangrijk. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor elkaar.

Wie is er al gevaccineerd?

De vaccinaties gingen begin januari al van start in woonzorgcentrum Veilige Have als één van de eerste in Vlaanderen. Intussen zijn naast de bewoners en het personeel van de twee Aalterse woonzorgcentra, ook de senioren in de assistentiewoningen en de zorgverleners (artsen, ziekenhuispersoneel, thuisverpleging, kinesisten …) gevaccineerd. Van maart tot mei worden 65-plussers en mensen met onderliggende aandoeningen gevaccineerd in het vaccinatiecentrum in het Sportpark.

Bij benadering 10% van de Aalternaren kreeg al beide prikjes van Pfizer, Moderna of AstraZeneca en is dus maximaal beschermd. Een vierde van de inwoners heeft één prik gehad. Bekijk de meest recente cijfers via www.laatjevaccineren.be/vaccinatieteller.

Hoe, waar en wanneer kan ik me laten vaccineren?

Op dit moment zijn de 65-plussers en mensen met onderliggende aandoeningen aan de beurt. De brede bevolking volgt vanaf juni. Wie in aanmerking komt, zal een uitnodiging ontvangen. Voorlopig hoef je nog niks te doen. Wanneer je een brief ontvangt, kan je een afspraak maken voor je coronavaccinatie. Je moet de voorgestelde datum (online of telefonisch via tel. 09 325 74 75) bevestigen wijzigen of de uitnodiging weigeren. De instructies volgen in je brief. De brief zegt ook in welk vaccinatiecentrum je moet zijn. Voor inwoners van Aalter is dat in het Sportpark Aalter-centrum. Zonder uitnodiging kan je geen afspraak maken.

Hoe herken ik de officiële uitnodiging voor mijn coronavaccinatie?

Het Crisiscentrum waarschuwt voor valse uitnodigingen voor vaccinaties en geeft enkele tips over hoe je de officiële uitnodiging herkent:

  • In eerste instantie komt de officiële uitnodiging per post, op jouw naam. Je kan ook gecontacteerd worden via e-mail of sms.
  • Een e-mail is steeds afkomstig van cov19-vaccin@doclr.be.
  • Een sms krijg je van het nummer 8811.
  • Het vaccin is gratis. We vragen nooit om een betaling of jouw bankgegevens.
  • Jouw uitnodiging is persoonlijk en is gelinkt aan het vaccinatiecentrum van jouw woonplaats.

Meer tips om de officiële uitnodiging te herkennen, lees je op laatjevaccineren.be.

Hoe wordt de afspraak voor mijn tweede prik vastgelegd?

Van de meeste vaccins heb jz een tweede dosis nodig. Na het vastleggen van je eerste afspraak kan je meteen ook de afspraak voor een tweede dosis vastleggen. Zodra er voldoende vaccins zijn, zal je bij je uitnodiging voor je eerste prik meteen ook een afspraak krijgen voor de tweede inenting. Zorg er dus voor dat je je ook vrijhoudt voor dat tweede vaccinatiemoment. Hoeveel tijd er zit tussen de eerste en de tweede dosis, hangt af van welk vaccin je krijgt. Bij het vaccin van Pfizer volgt de tweede prik na 35 dagen. Bij AstraZeneca is dit 12 weken na de eerste prik. Bij Moderna is dit 26 tot 30 dagen na de eerste prik. Meer info over de werkzaamheid van de vaccins en het prikschema vind je op www.laatjevaccineren.be/covid-19-vaccins/beschikbare-vaccins.

Help elkaar, word Prikpartner!

De uitnodiging bevestigen of weigeren is niet voor iedereen even eenvoudig. Sommige mensen zijn minder digitaal onderlegd of hebben geen internet of computer. Zij kunnen zeker hulp gebruiken en misschien kan je helpen. We willen een oproep doen naar iedereen om in jouw buurt, straat of appartementsgebouw na te gaan als mensen je hulp zouden kunnen gebruiken. Indien je dat vermoedt, stap dan op die persoon af en bied je aan als ‘Prikpartner’. Dan hoeft hij/zij op het moment dat de uitnodiging in de bus valt maar naar je te bellen voor ondersteuning.

Sta ik op de lijst met risicopatiënten?

Behoor je tot de groep van risicopatiënten? Dan mag je jouw uitnodiging vanaf midden april tot in mei verwachten. Je kan zelf nakijken of je op de lijst van risicopatiënten staat via www.myhealthviewer.be (inloggen met elektronische identiteitskaart).

De huisartsen vullen deze lijst nog aan. Check dus later opnieuw als je er niet opstaat en neem daarom niet meteen contact op met je huisarts. Lukt het je niet zelf om op www.myhealthviewer.be te bekijken? Vraag het aan je apotheker. Jouw apotheker kan je ook informeren over de selectie van de risicopatiënten en jouw situatie met je bekijken. Je kan ook contact opnemen met je ziekenfonds. De huisartsen zullen de lijst geleidelijk aanvullen.

Werken met QVAX

Via QVAX (www.qvax.be) kan je je online inschrijven op een elektronische reservelijst voor vaccinatie. Je kan er aangeven op welke momenten je beschikbaar bent om snel te worden opgeroepen. Het vaccinatiecentrum in Aalter heeft op dit moment reeds een eigen reservelijst voor 65-plussers. Het lokaal bestuur zal – in samenwerking met de Eerstelijnszones Meetjesland - nieuwe inschrijvingen op deze lijst stopzetten en doorverwijzen naar QVAX. Heb je je reeds ingeschreven op de bestaande lijst? Geen probleem, je blijft op deze lijst staan en wordt als eerste reserve opgeroepen. Eens die reservelijst is uitgeput, schakelt het bestuur over naar QVAX. Door middel van dit systeem kan het vaccinatiecentrum vrijgekomen vaccinatieplaatsen snel invullen. Hierbij wordt de algemene prioritering (vastgelegd door de federale overheid) gevolgd. Momenteel zijn dat 65-plussers, onmiddellijk gevolgd door mensen met onderliggende aandoeningen. Je krijgt een sms en e-mail en wordt gevraagd snel te reageren. Je moet meteen (online) bevestigen dat je de vrijgekomen plaats inneemt en zich naar het vaccinatiecentrum begeven.

Ik ben gevaccineerd. Kan ik nog besmet raken met COVID-19?

De kans is klein, maar het kan gebeuren dat je zelfs na vaccinatie toch nog COVID-19-positief wordt. Het blijft dus belangrijk om ook na vaccinatie de veiligheidsmaatregelen te blijven volgen. Je kan het virus namelijk nog doorgeven aan anderen.

  • draag een mondmasker waar het moet;
  • ontsmet je handen;
  • hou 1,5 meter afstand van anderen.