Naar inhoud

Poeke Zomert '18

Iedereen verlangt al naar de zomer en dus ook naar Poeke Zomert. Naar goede gewoonte maken de concerten in het kasteel van Poeke de hoofdmoot uit van het zomerprogramma en ook dit jaar staat een keur van gerenommeerde artiesten klaar om u te vergasten op schitterende concerten.

Arte Amanti

Op zondag 11 maart 2018 vindt om 11.00 u het Arte Amanti kamermuziekfestival plaats in de kerk van Poeke. Treden op: het jonge trio Géraldine Clement (fluit), Nina Poskin (viool) en Héloise de Jenlis (harp). De Aalterse gitarist Thomas Langlois zal u vergasten op enkele uitvoeringen op de luit.

Tickets: 13 euro (voorverkoop), 15 euro (kassa), 13 euro voor 60+, 5 euro voor -18, te reserveren via eerste.lijn@aalter.be of tel. 09 325 22 00.

Kasteelconcerten

Het belooft opnieuw een boeiende, culturele zomer te worden in Poeke! Na elk concert krijgen de bezoekers de kans om de artiesten beter te leren kennen onder het genot van een aperitiefje. De rondleidingen in het kasteel vinden plaats na het eerste concert op 8 april en na het laatste concert op 2 september.

Voor de natuurliefhebbers is er in de namiddag na elk concert een gidsbeurt in het kasteeldomein gepland. Deze wandeling start om 15.00 u aan het koetshuis. De kasteelconcertenreeks wordt gesponsord door Piano's Maene.

De concerten vinden om 11.00 u plaats in het kasteel van Poeke.

Programma

8 april 2018 Jeroen Billiet en Jan Huylebroeck hoorn en piano

Jeroen Billiet en Jan Huylebroeck steken van wal met Brave Belges. Aan de hand van anekdotes, originele instrumenten en wondermooie muziek vertelt het duo de waanzinnige evolutie die de hoorn(spelers) doormaakten tijdens de romantische periode.

6 mei 2018 Lieselot De Wilde en Peter Verhelst sopraan en gitaar

Samen spelen ze een fijne selectie Napolitaanse melodieën van de 12de eeuw tot nu in het programma Canzone ‘e Partenope - Canzoni Popolari Napoletane by Bel Ayre.

3 juni 2018 Marcel Ponseele, Ruth Van Killegem, Guy Penson en Bernard Woltèche hobo, blokfluit, klavecimbel en cello

In het programma Blokfluit & hobo, hand in hand vertolken zij werk van Loeillet, Corelli, Vivaldi, Telemann en Van Eyck.

5 augustus 2018 Yannick Van de Velde piano

Pianist Yannick Van de Velde maakt deel uit van de Belgische muzikale top. Hij speelt onder andere werken van Beethoven, Brahms en De Falla.

2 september 2018 Elisa Kawaguti en Yves Storms viool en gitaar

Afsluiten doen we met violiste Elisa Kawaguti, bekend als laureate van de Koningin Elisabethwedstrijd en gitarist Yves Storms, goed voor verschillende internationale recitals. Op hun programma vinden we onder andere Paganini-Sonata Concertata en M. de Falla-Suite Populaire Espagnole.

 

Tickets 

De prijs voor een ticket kost 13 euro in voorverkoop en 15 euro aan de kassa. Een abonnement voor vijf concerten bedraagt 60 euro.

Bestel je tickets:

 • e-mail: eerste.lijn@aalter.be
 • tel.: 09 325 22 00
 • aan de snelbalies van het gemeentehuis (cel Eerste lijn)

KUNSTzINnig AALTER

Van zaterdag 28 april tot en met zondag 6 mei 2018 maakt u opnieuw kennis met de tweejaarlijkse tentoonstelling KUNSTzINnigAALTER in het kasteel van Poeke. Deze kunstexpositie verenigt maar liefst 109 kunstwerken van 45 Aalterse kunstenaars.

Het thema van KUNSTzINnigAALTER dit jaar is buitengewoon. Onder deze noemer worden kunstwerken bijeengebracht die buiten het gewone treden qua thematiek, techniek, presentatie, afmeting, onderwerp… Ook de manier waarop de werken worden tentoongesteld, zal buitengewoon zijn! Kortom, kunst die buiten de lijntjes kleurt. Een gewaagd maar interessant concept!

Meer info: www.aalter.be/kunstzinnigaalter

Activiteiten Aalterse verenigingen

In Poeke

 • Amabile: Eeuwig de Mijne, Eeuwig de Jouwe. Na zeven jaar keert het koor terug naar het kasteel van Poeke voor een concert over de liefde op donderdag 10 mei en zaterdag 12 mei.
 • Tijdens de 18de Poekse rommelmarkt op zaterdag 16 juni kun je gezellig kuieren en op zoek gaan naar schatten in het landelijke, dorpse kader tussen fontein en kasteel. Er zijn tal van attracties en er is in de nodige droogjes en natjes voorzien. Aansluitend kan je die avond een kermismaaltijd nuttigen in het kasteel van Poeke.
 • Op 5 augustus is er een fietstocht voorzien van ongeveer 40 km langs landelijke wegen met tal van versnaperingen.
 • Het Aalters Jeugdorkest maakt je wegwijs in de magische wereld van het orkest, dat 25 jaar bestaat, op 25 augustus in de prachtige omgeving van het kasteel van Poeke.
 • Op 15 september vindt er een gratis luchtoptreden plaats op het binnenplein aan het koetshuis.

In Aalter

Naast de activiteiten in Poeke valt er ook in Aalter heel wat te beleven.

 • Op vrijdag 13 april en zaterdag 14 april vindt de tiende editie van Aalter Promt plaats met speciale gasten: Peter Versluys, Lady Linn en Pieter Peirsman.
 • Je kan kennis maken met het zijdeschilderen tijdens de workshop in het Gemeentelijk ontmoetingscentrum van Bellem op 5 mei.
 • De Sint-Ceciliavrienden verzorgen een aperitiefconcert in het Gemeentelijk ontmoetingscentrum van Lotenhulle op 22 april.
 • Van vrijdag 18 mei tot en met maandag 21 mei worden er verschillende muziekoptredens georganiseerd ter hoogte van het station van Aalter-centrum. De Stoasiekirmesse gaat van start met een muziekquiz op vrijdagavond.
 • Zondag 20 mei kan je terecht op de planten- en hobbybeurs van Astrolaya. Natuurliefhebbers en wandelaars kunnen eveneens een wandelingetje maken in het park van het kasteel Mariahove Bellem.
 • We gaan terug naar W.O. I en bezoeken de plaats waar Miel Beel het laatst is gezien op zondag 10 juni.
 • Concertband Aalter geeft een aperitiefconcert in het kader van de 11 juliviering op zondag 8 juli.
 • Het bevrijdingsoffensief van de Grote Oorlog wordt op 17 en 18 augustus terug onder de aandacht gebracht met een historische evocatie, bestaande uit een colonne Belgische, Britse en Franse soldaten uitgedost zoals in 1918.
 • Wandel, loop of doe mee met de AALTERse MONUMENTenLOOP naar aanleiding van monumentendag op 9 september.
 • Geniet op de markt van een aperitiefconcert van de Sint-Ceciliavrienden op 30 september.
 • Op vrijdag 5 oktober kan je terecht in het Sportpark voor Isolde XL: Isolde speelt samen met haar vaste begeleidingsband Les Bens.

Natuurwandelingen kasteeldomein van Poeke

Onze ervaren natuurgidsen nemen je mee naar de mooiste groene plekjes van het kasteeldomein. Elke eerste zondag van de maand is er een natuurwandeling in het kasteeldomein van Poeke. Hou er rekening mee dat bij slechte weersomstandigheden de paden er niet altijd moddervrij bij liggen. Deze wandelingen starten telkens aan het koetshuis, gelegen aan de straatkant, naast het kasteel van Poeke.

4 maart 2018 Christine Standaert Bomen door het bos zien
8 april 2018 Gerda Sabbe Wist-je-datjes in de natuur
6 mei 2018 Monique Huys De kruiden in het voorjaar
3 juni 2018 Frank Claeys De natuurwaarde van een parkbos
1 juli 2018 Sonia Seerden Ken een boom-wandeling
5 augustus 2018 Gabriël Goethals Het zomert in Poeke-park
2 september 2018 Christine Standaert Wie zijn de bewoners van het park?
7 oktober 2018 Gerda Sabbe Wist-je-datjes in de natuur
4 november 2018 Monique Huys Gezinswandeling in de herfst

 

Natuurwandelingen Kraenepoel

Elke vierde zondag van de maand wordt de omgeving rond de Kraenepoel verkend. Deze wandelingen starten telkens aan het informatiebord aan de Kraenepoel in de Lotenhullestraat.

25 maart 2018 Sonia Seerden Natuur in close-up
22 april 2018 Gabriël Goethals Voorjaarswandeling
27 mei 2018 Frank Claeys Biotoop, habitats en bewoners in een historisch perspectief
24 juni 2018 Christine Standaert Oeverplanten en hun bewoners
29 juli 2018 Frank Claeys Biotoop, habitats en bewoners in een historisch perspectief
26 augustus 2018 Gabriël Goethals Op ontdekking rond de poel
23 september 2018 Christine Standaert Welk gezwam op ons pad?
28 oktober 2018 Gabriël Goethals Herfstwandeling
25 november 2018 Sonia Seerden Najaarswandeling

 

Activiteiten kasteelhoeve

Poeke Zomert is meer dan alleen de kasteelconcerten. Zo organiseert de kasteelhoeve een heus Imkercafé en verschillende wandel- en doemomenten in het kasteelpark, waaronder een honingfeest en een zaaidag om uw eigen vierkante meter in te zaaien met bloemen. Ook dit jaar werd er samengewerkt met de Aalterse verenigingen om je een waaier aan zomerse activiteiten te bieden.

zondag 11 maart 2018 Lentewandeling Lammetjeskijkdag op de hoeve.
zaterdag 14 april 2018 Zaaidag Je eigen vierkante meter inzaaien met bloemen en meehelpen met de opstart van een moestuinproject.
zondag 17 juni 2018 Zomerzonnewende De langste dag van het jaar en hopelijk ook de warmste! Wandeling doorheen het park met kampvuur als afsluiter.
zaterdag 18 augustus 2018 Honingfeest Proef en keur de lekkerste honing met vis en vlees op de barbecue.
zaterdag 22 december 2018 Winterzonnewende De kortste dag van het jaar met een lichtjeswandeling in het park en kampvuur als afsluiter.

Imkercafé en netwerkdag

De kasteelhoeve organiseert organiseert gedurende zes zaterdagen het imkercafé vanaf 16.30 u.

zaterdag 31 maart 2018 Nakaarten over de netwerkdag Natuurlijk imkeren.
zaterdag 14 april 2018 Na het zaaien een frisse pint als beloning voor het verzette werk.
zaterdag 5 mei 2018 Eerste honing geslingerd?
zaterdag 14 juli 2018 Een glaasje na de zomerslingerbeurt?
zaterdag 8 december 2018 Afsluiten cursus, mijmeringen en toekomstplannen.

 

De werkgroep Natuurlijk imkeren organiseert samen met Landwijzer een netwerkdag rond natuurlijk imkeren op zaterdag 31 maart in het koetshuis van 14.00 u tot 17.00 u. Meer info volgt op de pagina.

 

Winterconcerten

 Op 4 november, 2 december en 3 februari 2018 brengen gerenommeerde artiesten klassieke meesterwerken op historische klavierinstrumenten. Op de namen van deze artiesten is het nog even wachten. Van zodra ze bekend zijn, worden ze via www.aalter.be/winterconcerten en www.maene.be meegedeeld.

Praktisch

Cultuur en toerisme

Stationsstraat 71

9880 Aalter

tel. 09 325 22 00
fax 09 325 22 40
e-mail E-loket