Naar inhoud

Kerken

Sint-Corneliuskerk

(Markt, Aalter)

We mogen aannemen dat Aalter in de Karolingische tijd haar eerste kerkje had, met als patroonheilige Sint-Denijs. Het is niet duidelijk wanneer de kerk aan de heilige Cornelius werd toegewijd. De oudste sporen van de huidige kerk gaan terug tot in de 12de eeuw. Nog in 1979 werden bij aanpassingswerken middeleeuwse vloertegels bovengehaald. Aan het einde van de 15de eeuw vond een eerste uitbreiding plaats en rond 1540 werd een nieuwe beuk bijgebouwd.

Het interieur van de kerk vertoont, net zoals het kerkgebouw zelf, een overwegend neogotisch karakter. De patroonheilige is de heilige Cornelius. Er liggen 18de en 19de eeuwse grafstenen tegen de noordgevel. Naast de kerk herinnert een kruisvormig monument aan de gevallen militaire en burgerlijke slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog.

Sint-Lambertuskerk

(Dorp, Poeke)

In de 12de eeuw bouwden de eerste heren van Poeke vermoedelijk een kerkje op hun domein. Tot 1559 behoorde de parochie tot het bisdom van Doornik, daarna tot Brugge en vanaf 1801 tot Gent.

De oude gotische kerk had 3 beuken. De toren bevatte romaanse elementen. Aan het begin van de 19de eeuw stond de kerk er bouwvallig bij. Ze werd in 1842 vervangen door een sober neoclassicistisch kerkje naar de plannen van de Tieltse architect Ange De Lancker, vereenvoudigd door L. Roelandt. De kerk werd herhaaldelijk hersteld.

Heilig- Kruiskerk

(Dorp, Lotenhulle)

De kerk van Lotenhulle is een vrij homogeen romaans of neoromaans bouwwerk. Toch is ze het resultaat van een vrij bewogen kerkgeschiedenis. De oorspronkelijke romaanse kerk werd waarschijnlijk gebouwd aan het einde van de 12de eeuw en in de loop van de 16de eeuw vergroot tot een driebenige kerk. Ze werd tijdens de godsdiensttroebelen van de 16de eeuw zwaar beschadigd. In de loop van de 17de en 18de eeuw verliep de volledige herstelling stap voor stap.

Ook in de 19de eeuw waren er intense en ingrijpende bouwactiviteiten. De verbouwingen van omstreeks 1870 hadden soms wat weg van een nieuwbouw. Het eigenlijke schip werd zo goed als van de grond af opnieuw gebouwd. De werken stonden onder de leiding van architect August Van Assche. De achthoekige vieringtoren is vandaag het enige overblijfsel van de oorspronkelijke romaanse kerk die in een vrij gave toestand bewaard bleef.

Kerk Onze-Lieve-Vrouw Hulp der Christenen

(Wingenestraat, Sint-Maria-Aalter)

Vanaf 1844 deed onderpastoor Franciscus Van der Veken de eerste pogingen om op 't Hoeksken een kerk, pastorij en school op te richten. Na heel wat problemen konden de bouwwerken in het voorjaar van 1850 aanvangen. De kerk werd door de bisschop van Gent ingehuldigd op 15 september 1851. Deze kerk is een van de eerste Vlaamse neogotische kerken. Ze werd gebouwd naar een ontwerp van priester-architect Jan Clarysse. In 1950 werd de kerk hersteld door architect A. De Deken.

Onze-Lieve-Vrouw Geboorte kerk

(Dorp, Bellem)

Het oudste gedeelte van de kerk stamt af van de 16e eeuw. De kerk was gebouwd op de plek waar in de 13e eeuw de parochie Bethlehem stond. De kerk bestond lange tijd uit slechts een middenbeuk en een noordbeuk. Aan de zuidzijde was er op een bepaald moment een kapelbeuk aangebouwd. Grote veranderingen vonden plaats in 1847 toen de zuidelijke beuk van vijf traveeën werd aangebouwd en de noordelijke zijbeuk met één travee werd verlengd. De daarvoor losstaande westtoren werd zo de voorkant van de kerk. In 1872 werd de kerk verbouwd en weer wat vergroot. In 1944 (tijdens de Tweede Wereldoorlog) werd de kerk in brand gestoken door Duitsers tijdens het terugtrekken. De kerk werd gerestaureerd en opnieuw wat groter gemaakt. Tijdens de restauratiewerken van de kerk werd de kapel van Bellem gedeeltelijk aangepast zodat het plaatselijke kerkleven kon hervat worden. Vandaag is deze kapel, die al geruime tijd gedesacraliseerd werd, verbouwd tot gezinswoning.

Meer info

Relevante info