Naar inhoud

Inname openbaar domein

 • Je verhuist binnenkort en je wilt parkeerruimte vrijhouden voor de verhuiswagen?
 • Je plant verbouwingen en je wilt een container voor de woning plaatsen of er komt een stelling op het openbaar domein?
 • Je wil bouwmaterialen, een kraan, een hoogtewerker, … tijdelijk op het openbaar domein te plaatsen?
 • Je voert herstellingen uit en je wilt één of meerdere parkeerplaats(en) voorbehouden?

Wanneer je het openbaar domein inneemt, moet je steeds vooraf de toelating krijgen van het gemeentebestuur. Het aanvraagformulier dat je indient, hangt af van de duur en de hinder die je zal veroorzaken voor andere weggebruikers. Onder ‘hinder’ verstaan we dat je het doorgaand verkeer belemmert en/of een omleiding voorziet.

Soorten vergunningen en termijnen

Melding

Inname van het openbaar domein zonder hinder voor fiets- en/of gemotoriseerd verkeer. Termijn: minstens 3 werkdagen voor de start van de werken.

Elektronische aanvraag (e-loket)
Aanvraagformulier (PDF)

 

Tijdelijke vergunning

Inname van het openbaar domein met hinder voor fiets- en/of gemotoriseerd verkeer. Termijn: minstens 15 werkdagen voor de start van de werken.

Elektronische aanvraag (e-loket)
Aanvraagformulier (PDF)

 

Jaarvergunning

Inname van het openbaar domein met hinder voor fiets- en/of gemotoriseerd verkeer op verschillende locaties op het gemeentelijk grondgebied of voor één langdurig werk. De jaarvergunning vervalt steeds op 31 december van het jaar van uitgifte. Termijn: minstens 15 werkdagen voor de start van het nieuwe kalenderjaar of minstens 15 werkdagen voor de start van het eerstvolgende geplande werk.

Elektronische aanvraag (e-loket)
Aanvraagformulier (PDF)

 

Bezorg het aanvraagformulier op één van volgende manier aan het gemeentebestuur:

 • Per post: “gemeentebestuur Aalter, t.a.v. de cel Ruimtelijke organisatie en leefomgeving – mobiliteit, Europalaan 22, 9880 Aalter”;
 • Ter plaatse, tijdens de openingsuren van het gemeentehuis.

Vul het aanvraagformulier volledig in, anders wordt de procedure opgeschort tot je de ontbrekende informatie indient. Voeg ook steeds een bijhorend (signalisatie)plan toe.

Plaatsing signalisatie

Particulier

Als particulier kan je kiezen om:

a) de signalisatie af te halen, te plaatsen en terug te brengen bij cel Middelenbeheer, Oostmolenhoek 10, tijdens de openingsuren.

Let op:

 • enkel de verkeersborden E1 of E3 (parkeerverbodsborden) worden uitgeleend. Deze borden moeten 24 uur vóór de aanvang van de private inname worden geplaatst.
 • bij cel Middelenbeheer, Oostmolenhoek 10, kan je de borden afhalen van maandag tot vrijdag van 8.00 u tot 12.00 u en van 13.00 u tot 16.30 u
 • bij het afhalen van de parkeerverbodsborden dien je het betalingsbewijs van de waarborg te kunnen voorleggen aan cel Middelenbeheer. Zo niet, zullen de borden niet worden meegegeven (75,00 euro op rekeningnummer BE05 0010 7596 0675 met vermelding van dossiernummer en naam).

b) de signalisatie te laten plaatsen door de gemeentelijke dienstverlening (cel Middelenbeheer)

Aannemers

Aannemers of bedrijven dienen zelf in te staan voor de nodige verkeerssignalisatie.

Kostprijs

De kostprijs hangt af van het soort inname. Bekijk het overzicht van de prijzen en het reglement op de contantbelasting bij inname openbaar domein.

Gewestwegen

Als je het openbaar domein op Aalterse gewestwegen (Knokkeweg N44 ,Tieltsesteenweg N37, Steenweg op Deinze-Heirstraat N409) inneemt, moet je ook een vergunning bij het Agentschap Wegen en Verkeer aanvragen.

Vlaamse Overheid, Agentschap Wegen en Verkeer - District Eeklo

 • Tieltsesteenweg 229, 9900 Eeklo
 • Tel.: 09 218 77 40
 • Fax: 09 218 77 54
 • e-mail

Praktisch

Mobiliteit

Europalaan 22
9880 Aalter

tel. 09 325 22 00
fax 09 325 22 40
e-mail

Meer info

Relevante info