Naar inhoud

Ongevallen

Valpreventie bij 60- plussers

Valincidenten komen vaak voor bij thuiswonende ouderen: ongeveer een op drie van de thuiswonende ouderen valt minstens een maal per jaar.

Met een paar simpele tips kunnen heel wat ongevallen voorkomen worden:

 • Veilig inrichten van huis en tuin door bijvoorbeeld voldoende verlichting, antislip onder de matten, een veilige trapladder, voldoende beweegruimte…
 • Voldoende aandacht geven en voorzichtigheid vragen op de stoep.
 • Dingen die regelmatig gebruikt worden, binnen handbereik plaatsen.
 • Op eigen tempo naar de deur of telefoon gaan als er gebeld wordt.
 • Aangepast en veilig schoeisel dragen (gesloten, vast, stevig, veters of velcro, …).
 • Problemen met de voeten met de huisarts bespreken.
 • Bij problemen met betrekking tot urineverlies (bv. niet tijdig het toilet kunnen bereiken, ’s nachts frequent naar het toilet moeten), dit met de huisarts bespreken.
 • Brilglazen dagelijks reinigen.
 • Niet te snel uit bed of uit de zetel rechtstaan om duizeligheid te voorkomen.
 • Medicatie innemen zoals voorgeschreven (juiste dosis, juist tijdstip, …).
 • Regelmatig voorgeschreven en niet-voorgeschreven medicatie met de huisarts bespreken en zo veel mogelijk slaapmedicatie trachten te vermijden. Slaapmedicatie enkel innemen vlak voor het slapengaan (maximaal 10 à 15 minuten voor het slapengaan).

Ook medewerkers van diensten voor gezinszorg, poetshulpen, maaltijdbedelers, mantelzorgers vervullen een belangrijke functie in de valpreventie bij thuiswonende ouderen. Ze komen immers beroepsmatig aan huis bij ouderen en kunnen de woning met een paar tips veiliger maken. Het rode kruis organiseert regelmatig cursussen om ouderen hierbij te helpen.

Ongevalpreventie in het verkeer

Jaarlijks vallen heel wat doden in het verkeer. Het gemeentebestuur van Aalter neemt heel wat structurele en preventieve maatregelen om dit te voorkomen maar ook u kan zelf actie ondernemen. Zo denken we maar aan het gebruik van alcohol of drugs in he verkeer, het dragen van de veiligheidgordel, het gebruik van fluohesjes...

Ook defensief rijden en preventief rijden kunnen heel wat problemen voorkomen. Dit is echter een complexe materie. Er rijden immers maar weinig chauffeurs rond die van zichzelf oordelen dat ze niet defensief of preventief rijden.

Je kan bij verschillende rijscholen een antislipcursus volgen. In deze cursus leer je als chauffeur een optimaal gebruik van het eigen voertuig. De praktische oefeningen behandelen diverse onderwerpen (zie inhoud) die een beter inzicht geven in de mogelijkheden en de beperkingen van het voertuig en de bestuurder.

Praktisch

Welzijnszaken

Europalaan 22
9880 Aalter
tel. 09 325 22 00
fax 09 325 22 40
Vragen over welzijn? Vragen over drugs? E-loket

Meer info