Naar inhoud

Kankerscreening

Jaarlijks overlijden duizenden mensen aan de gevolgen van kanker, ruim een op de drie mensen krijgen te maken met een vorm van kanker. Uiteraard is dit schrikbarend als je bekijkt hoe groot je eigen familie is en hoeveel zieke mensen je nog zal tegenkomen gedurende je leven.

Bij mannen is kanker doodsoorzaak nummer 1, waarvan prostaatkanker het meest voorkomt, gevolgd door longkanker. Borstkanker is de meest frequente kanker bij vrouwen. Naar schatting krijgt 1 vrouw op 12 vroeg of laat borstkanker. Het is zelfs de voornaamste doodsoorzaak van vrouwen tussen 50 en 69 jaar. Momenteel sterft nog 1 vrouw op 3 die borstkanker heeft. Maar ook darmkanker staat hoog genoteerd met een tweede plek.   
Vaak wordt kanker geassocieerd met de dood, toch is de ziekte vaak goed te genezen als ze in een vroeg stadium ontdekt wordt. Dan kan het met een simpele ingreep of therapie verholpen worden en bent u er met de schrik vanaf gekomen.  
We weten allemaal dat door gezonde voeding en een goede leefstijl het risico op kanker vermindert. We zien het allemaal om ons heen gebeuren en toch blijven we ons sigaretje gewoon roken, en een frietje is ook niet verkeerd als je geen zin hebt om te koken. En met de fiets naar het werk? We hebben toch een auto! En zo sluipt het er langzaam in, letterlijk en figuurlijk. 

Studie bevestigt dat screening op borstkanker door middel van een mammografie doeltreffend is. De mortaliteit door borstkanker bij vrouwen die zich laten onderzoeken zou 21% lager liggen!
Een mammografie kan onregelmatigheden aan het licht brengen, nog voor ze met de hand voelbaar zijn.

Borstkankerscreening

De Vlaamse overheid maakt van de strijd tegen borstkanker een prioriteit. Sinds 15 juni 2001 kan elke vrouw van 50 tot en met 69 jaar om de twee jaar gratis een kwaliteitsvolle mammografie (röntgenfoto van de borsten) laten nemen.

Wat is een mammografie? Wat is een screeningsmammografie?

Een mammografie is een röntgenfoto van de borsten. Bij borstkankerscreening worden er verschillende foto's van de borsten genomen.
Op de foto's zien radiologen of er afwijkingen in de borsten zijn die nog niet voelbaar zijn (een radioloog is een arts gespecialiseerd in het maken en interpreteren van beelden van het binnenste van het lichaam. De beelden worden gemaakt met röntgenstralen, geluidsgolven enz.).

Waar kan ik zo'n gratis mammografie laten nemen?

De mammografie zelf gaat door in een radiologische dienst van een algemeen ziekenhuis of in de praktijk van een radioloog.

Als je tussen 50 en 69 bent, kun je op twee manieren gratis een mammografie laten nemen:

De dag van het onderzoek moet je ofwel het voorschrift van de arts of gynaecoloog ofwel de oproepingsbrief van het screeningscentrum afgeven aan de dienst waar je de mammografie laat nemen. Je ontvangt automatisch zo een oproepingsbrief of je kan er naar vragen bij uw huisarts.

Waarom is het onderzoek enkel voor 50- tot en met 69-jarigen?

De Vlaamse overheid volgt voor de bepaling van de leeftijdsgrenzen de Europese aanbevelingen. De mammografie is in die leeftijdsgroep het beste middel om borstkanker in een vroeg stadium op te sporen, lang voordat er zich klachten voordoen. Zo zullen in die leeftijdsgroep minder vrouwen aan borstkanker sterven.

Ik voel iets verdachts aan mijn borsten. Ik ben ongerust. Wat moet ik doen?

Merk je iets verdachts aan je borsten, heb je klachten of voel je je ongerust, ga dan naar je huisarts of gynaecoloog.

Verloop van het onderzoek

De dag van de afspraak meldt u zich in de mammografische eenheid. Wat neem je mee:

 • de verwijsbrief van arts/gynaecoloog of uitnodiging van het screeningscentrum
 • twee kleefbriefjes van het ziekenfonds
 • eventueel vroegere mammografieën.

Preventie huidkanker

Oorzaken

Er is een duidelijk verband tussen huidkanker en blootstelling aan ultraviolette straling. In het algemeen geldt: hoe meer blootstelling aan UV-straling, hoe groter het risico op het krijgen van huidkanker. Overdreven veel zonnen en te veel bruiningskuren onder de zonnebank zijn dus de boosdoeners. Dat komt doordat de UV-stralen, die onze huid bombarderen, de huidcellen beschadigen... en op langere termijn geeft dit meer kans op huidkanker. Het is het totale pakket UV-stralen die we jaar in jaar uit op onze huid krijgen, het totaalresultaat van alle kleine beschadigingen van de huid door de UV-stralen, dat verantwoordelijk is voor het eventueel ontstaan van huidkanker. De gevolgen manifesteren zich pas na jaren.

Preventie

Huidkanker kan grotendeels worden voorkomen door verstandig om te springen met de zon en met de zonnebank. Enkele tips:

 • Ken je huidtype en houd er rekening mee. Bleke huidtypes zijn gevoeliger voor de effecten van de ultraviolette straling.
 • Vermijd de zon tussen 11 en 15 uur.
 • Laat je huid geleidelijk wennen aan de zon, zodat je niet verbrandt.
 • Gebruik een zonnecrème met een hoge beschermingsfactor, ook als je niet in de felle zon gaat liggen. Gebruik zonneproducten niet om langer in de zon te kunnen blijven.
 • Lig niet uren in de zon te bakken, maar beweeg (wandel, doe aan sport,...)
 • Kinderen zijn extra gevoelig. UV-straling in de kinderjaren is het meest schadelijke.

Vroegtijdig opsporen/symptomen

De meeste huidkankers zijn in een vroeg stadium goed te genezen. Het komt er dus op aan de huid in de gaten te houden, want onze huid geeft signalen. Bij de minste twijfel raadpleeg je best de huisarts. Het is niet altijd huidkanker, maar het kan een signaal zijn.

Waarop moeten we letten?:

 • elke vlek die van kleur verandert (die donkerder of lichter wordt)
 • elke vlek met een onscherpe begrenzing.
 • elke vlek die groter, dikker of knobbelig wordt.
 • elke vlek die jeukt en/of makkelijk bloedt
 • moedervlekken, oude littekens, een zweer die moeilijk geneest, bestralingsgebieden.
 • het ontstaan van rasperige, schilferige vlekken.

Diagnose

Als de huisarts niet met zekerheid weet of de verandering in de huid onschuldig is, zal je worden doorverwezen worden naar een huidarts of dermatoloog. De huidarts zal een biopsie doen om vast te stellen of de afwijking al dan niet met huidkanker te maken heeft. Er wordt onder plaatselijke verdoving een stukje van de zieke huid weggenomen. Dit stukje weefsel wordt in een laboratorium onder de microscoop bestudeerd. Alleen op die manier kan men nagaan of het een huidkanker is en welke vorm van huidkanker het is.  

 

Praktisch

Welzijnszaken

Europalaan 22
9880 Aalter
tel. 09 325 22 00
fax 09 325 22 40
Vragen over welzijn? Vragen over drugs? E-loket