Naar inhoud

Vaccinatie

Een inenting, ook wel vaccinatie genoemd, dient ter training van het afweersysteem van een persoon tegen bepaalde infectieziektes. Hierdoor is de gevaccineerde beter bestand tegen de ziekteverwekker waartegen het vaccin beschermt.

Bij vaccinatie heb je natuurlijk verschillende soorten en doelgroepen, vaccinaties voor:

  • reizigers
  • kinderen
  • adolescenten en volwassenen
  • griepvaccinatie

Eén van de belangrijkste vaccinaties is ontegensprekelijk de griepvaccinatie. Jaarlijks kan men zich in de herfst laten vaccineren tegen de seizoensgriep.

Wat is de gewone griep of seizoensgriep?

De seizoensgriep is een acute luchtwegeninfectie die veroorzaakt wordt door verschillende griepvirussen. De meest voorkomende symptomen van ongecompliceerde griep zijn: een plotseling begin met koorts, koude rillingen, hoofdpijn, spierpijn en een droge hoest. De hoest kan lang aanhouden, de overige klachten verdwijnen meestal na 2-7 dagen.

Hoe kan ik mezelf beschermen tegen de seizoensgriep?

Er bestaat een vaccin tegen de griep, maar toch raden we aan dat enkel de risicopersonen zich preventief laten vaccineren.

Wat doe ik het best als ik griep heb?

Het beste dat je kan doen als je getroffen wordt door de griep, is contact opnemen met uw huisarts. Hij zal je dan waarschijnlijk enkele dagen rust voorschrijven en eventueel, als hij of zij dat nodig acht, antivirale middelen of virusremmers voorschijven.

Het gebruik van antivirale geneesmiddelen kan de duur van de ziekte inkorten, de ziektetekens milderen en de complicaties en ernst van de ziekte verminderen. Ze kunnen eveneens, in bepaalde nauwkeurige gevallen, gebruikt worden om griep te voorkomen.
Toch zal jouw arts deze middelen niet onmiddellijk voorschrijven omdat een gezonde volwassen persoon de griep kan overwinnen zonder medicatie.

Het is in ieder geval nutteloos en contraproductief om een privé-voorraad van antivirale middelen aan te leggen omdat antivirale middelen slechts werkzaam zijn bij de juiste persoon, bij juist gebruik op het juiste moment. Enkel een arts kan hierover beslissen.

Praktisch

Welzijnszaken

Europalaan 22
9880 Aalter
tel. 09 325 22 00
fax 09 325 22 40
Vragen over welzijn? Vragen over drugs? E-loket