Naar inhoud

Kasteel van Poeke

Vanaf de weg die je van Lotenhulle naar Poeke brengt, ligt achter een hoog smeedijzeren hek het kasteel van Poeke. Vooral de voorgevel, met zijn driehoekig fronton, zijn sierlijke vensters en de twee flankerende torens, maakt al bij de eerste aanblik de nodige indruk. Een eeuwenoude lindendreef leidt je naar het kasteel. De rozekleurige gevels en de toegangsbruggen worden weerspiegeld in het water van de slotgracht.


Het kasteel heeft een zeer interessante geschiedenis, de eerste vermeldingen dateren uit de 12de eeuw. Het was het bezit van verschillende adellijke eigenaars, o.a. familie de Preudhomme d’Hailley en familie Pycke de Peteghem, tot het gemeentebestuur in 1977 het kasteel aankocht.


Het kasteelpark is 56 ha groot en rond het kasteel is een Engelse en Franse tuin aangelegd. Naast het kasteel is er in het park nog het volgende te bewonderen: hondenkennel met bakkersoven, paardenstallen, koetshuis en conciërgewoning en het carburekot. Op het gezellige dorpsplein kan je genieten van een drankje.

Breng een bezoek aan het kasteel en waan je even terug in de heerlijkheid van Poeke.

Bezoeken

Het kasteel is te bezoeken onder begeleiding van een gids.
De prijs voor een gidsbeurt bedraagt 30 euro met max. 25 personen per gids.
Contact: gemeentebestuur, cel Evenementen (09 325 22 00)

De Poekekasteelwandeling neemt je mee in en rond het kasteeldomein.

Meer informatie

Over het kasteel, het kasteeldomein en de adellijke eigenaars is al veel gepubliceerd. De twee omvangrijkste werken zijn "Geschiedenis van Poeke" (Luc Stockman en Yvan Hoste) en "Het kasteel van Poeke, het mooiste landgoed van Vlaanderen" (Jan Camerlinckx). Beide zijn helaas uitverkocht, maar kunnen onder andere in de bibliotheek van Aalter worden ontleend. Er verschenen ook meerdere artikels zoals in het tijdschrift Land van de Woestijne. Geïnteresseerden kunnen ook de bibliografie over Aalter raadplegen.

Een korte historiek vind je in onderstaand document of op de site van de heemkundige kring Arthur Verhoustraete.

Kasteel van Poeke
Kasteelstraat 38
9880 Poeke

Voor reservatie van deze accommodatie kan je contact opnemen met de cel Evenementen.

Praktisch

Evenementen

Europalaan 22
9880 Aalter

tel. 09 325 22 00
fax 09 325 22 40
e-mail