Naar inhoud

Wandelen

In Aalter is het heerlijk wandelen langs de prachtige natuur of het verrassende erfgoed. Onderstaande wandelroutes kan je online bestellen of zijn te verkrijgen aan de balies in het gemeentehuis en nemen je mee naar de fraaiste plekjes in de gemeente.

Natuurgebieden in Aalter

Een overzicht van de natuurgebieden in onze gemeente vind je hier.

Voor een overzicht van de natuurgebieden beheert door Natuurpunt kan je hier terecht (klik op het kaartje op Aalter)

Wandelroutes

Centrumwandeling

Deze gratis wandeling loodst je langs de bezienswaardigheden, zoals de naam van de wandeling al doet vermoeden, in het centrum van de gemeente.

Start: Villa Snoeck, Stationsstraat 69, Aalter
Afstand: 2 km
Prijs: gratis

 

Natuur en historie in de Aalterse rand

Deze wandeling neemt je mee naar de oostelijke groene rand rond Aalter-centrum. Via de gebouwen in het centrum kan je kennis maken met de vroegere bewoners. Eens buiten het centrum ben je verbazend snel in landelijk gebied. Sporen van het verre en dichte verleden zijn er vervlochten met stukjes natuur. Deze wandeling is goed voor twee en een half uur natuur en historie.

Start: Villa Snoeck, Stationsstraat 69, Aalter
Prijs:: € 1.50

 

Poekekasteel wandelroute

Wie nog steeds hopeloos op zoek is naar die feeërieke kastelen uit de sprookjes, moet maar eens een kijkje nemen in Aalter. Met zijn roze gevels, spitse torentjes, walgracht, ontelbare tierlantijntjes en prachtige park komt het Kasteel van Poeke aardig in de buurt. De wandelroute voert je vervolgens naar de stenen Artemeersmolen, tot op de grens met het bloemendorp Kanegem.

Start: dorpsplein Poeke, Aalter
Afstand: 9 km
Prijs: € 2.00

Indien je problemen opmerkt i.v.m. de bewegwijzering kan je contact opnemen met de routedokter: http://www.tov.be/routedokter.aspx

 

Wandelnetwerk Bulskampveld

In het prachtige bosgebied van Sint - Maria - Aalter kan je naar hartelust wandelen en genieten van de rust en verscheidenheid van de natuur. Het gebied maakt deel uit van het Landschapspark Bulskampveld. Het wandelnetwerk stelt het door bossen en landgoederen gedomineerd landschap centraal. Het voormalige heidegebied omvat uitgestrekte naald- en loofbossen en akkers, omzoomd met loodrechte dreven en autoluwe kronkelwegen. Langs het netwerk ontdek je een grote diversiteit aan landschappen. Niettegenstaande het Bulskampveld het grootste aaneengesloten bosgebied van West-Vlaanderen is, zijn er ook heel wat open weidelandschappen waar je kan genieten van eindeloze uitzichten.

Prijs: € 6.00

 

Je kan hier de gewenste routes online bestellen.

Wandelroutes Natuurpunt

Natuurpunt biedt twee wandelingen aan in natuurgebieden die door hen beheerd worden, namelijk de kanaalberm in Aalter en het Ganzeveld.

Rode wandeling kanaalberm

De zandige bermen van het kanaal Gent-Brugge bevatten planten die niet meer algemeen voorkomen, zoals struikhei, brem en gaspeldoorn. Het kanaal vervult hier een “corridorfunctie”. Planten en dieren kunnen zich langs het kanaal nog vrij van het ene naar het andere gebied verplaatsen. Langs het kanaal komt een grote verscheidenheid aan biotopen voor: schrale graslanden, struwelen en bossen. Zeer waardevol voor vogels zijn de rietkragen. Via een gericht beheer van begrazen met schapen, maaien en kappen zorgt Natuurpunt samen met de NV Waterwegen en Zeekanaal, eigenaar van het kanaal en de bermen, voor het behoud en herstel van de meeste waardevolle zones.

Start: Brug Zuid, Aalter
Afstand: 5 km

Wandellus Ganzeveld

Het Ganzeveld omvat 28 ha bos en 5 ha grasland. In het gebied komen heel wat zeldzame planten en dieren. Er wonen enkele reeën in het bos. De buizerd, wespendief en de zwarte specht broeden er en we vinden er typische soorten van voedselarmere bossen zoals hulst, wilde kamperfoelie, struikheide en brem.

Start: Ganzeplas, Aalter
Afstand: 2 km

Praktisch

Sport

Lindestraat 17
9880 Aalter

tel. 09 374 39 19
fax 09 374 71 33
e-mail E-loket