Naar inhoud

Fietsen en mountainbiken

Mountainbiken in Aalter

Mountainbikeroutes zijn erg in trek. Daarom heeft Bloso een overzicht uitgewerkt van Vlaamse mountainbikeroutes, die door de wielerfanaat op een handige manier kunnen bekeken worden. Je vindt er het plan en de statistieken terug van elke mountainbikeroute. Eveneens kan er geselecteerd worden per Vlaamse provincie om zo de routes in uw regio te bekijken. De mogelijkheid bestaat zelfs om de routes digitaal over te plaatsen naar gps. Natuurlijk kan je ook de route gewoon afdrukken.

Het overzicht van de routes kan je raadplegen op www.vlaamsemountainbikeroutes.be.

Momenteel heeft Aalter geen vaste mountainbikeroute, maar er wordt gewerkt aan een verbindingsweg vanaf het Sportpark van Aalter die aansluit op de mountainbikeroute Meetjesland.

Fietsen in Aalter

Themaroutes

Fiets vandaag nog één van onze themaroutes:

  • De Hoevefietstocht leid je langs historische en moderne hoeven van onze gemeente.
  • De Kapelletjesroute voert je langs de talrijke kapelletjes en kruisen die behoren tot de rijke geschiedenis van Aalter en haar deelgemeenten.
  • Tijdens de Kastelentocht rijd je langs de vele kastelen die in hun originele staat bewaard gebleven zijn.

Deze fietsroutes kan je raadplegen via de online routeplanner RouteYou. Je kan de route afdrukken en/of downloaden naar je GPS. Hierbij krijg je ook een handig overzicht met bijhorende informatie van de bezienswaardigheden die je op jouw tocht tegenkomt. 

Fietsroutes

Aalterse Sneukeltoer

Deze route van het Statiekomitee loopt door alle deelgemeenten en verbindt de zes parochiekerken. Deze route is vast bewegwijzerd.

Start: Gemeentehuis Aalter, Europalaan 22, Aalter
Afstand: 47 km
Prijs: gratis

Aalterse Volksspelentrip

De 41 km lange Volksspelentrip start aan de Markt van Aalter-centrum en houdt zeven keer halt, waaronder in zes horecazaken. Aan elke stop kan je één volksspel uitproberen.

Start: Markt, Aalter
Afstand: 41,4 km
Prijs: gratis

Bulskampveldroute

Deze route verkent de ruimere omgeving van het Bulskampveld. De streek vormt een door bossen gedomineerd parklandschap ten zuidoosten van Brugge. Het uitgangspunt voor deze tocht wordt gevormd door het provinciedomein Lippensgoed-Bulskampveld, een 300 ha groot bos- en groengebied. Andere domeinen die op de route worden aangedaan zijn het Hooggoed in Aalter en het Nieuwenhovebos in Oostkamp. De oevers van het kanaal Brugge-Gent vormen het landschapskader op de terugweg.

Start: Beernem
Afstand: 43 km
Prijs: € 2.00

Fietsnetwerk Leiestreek West

Het fietsnetwerk Leiestreek staat garant voor bijna 900 kilometer fietsplezier in één van de meest verrassende regio's van Vlaanderen. Waterwegen vormen een leidraad in het gevarieerde landschap van de Leiestreek. De Leie ontspringt in het Noord-Franse Lisbourg en vloeit van de Franse grens tot haar monding in de Schelde in Gent door een brede vallei met een rijk en woelig verleden. De 'Golden River' inspireerde talloze kunstenaars langs haar groene en pittoreske oevers tussen Deinze en Gent.

Start: fietsinrijpunten
Prijs: € 6.00

Fietsnetwerk Meetjesland

Het Meetjesland grenst in het noorden aan Zeeuws-Vlaanderen (Nederland). Eeklo is de enige stad én de hoofdplaats van het Meetjesland. Een zandrug net ten zuiden van Eeklo, scheidt het Krekengebied van het Houtland. Het 790 kilometer lange traject van het fietnsnetwerk Meetjesland loopt ook dwars door Het Leen, het Drongengoed, het Keigatbos en langs de Lembeekse bossen. Je merkt het: de 223 Meetjeslandse knooppunten zorgen voor supergevarieerd fietsplezier!

Start: Fietsnetwerken beschikken over fietsinrijpunten. Hier kan je de auto achterlaten op een parking en meteen met de fiets het traject van de knooppunten oprijden. Op een aantal 'fietsinrijpunten' staan ook infoborden

Prijs: € 6.00

Drongengoed fietsroute

Deze fietsroute trekt door drie Meetjeslandse bossen: Het Leen, het Keigatbos en het Drongengoed. Dat laatste is het grootste aaneengesloten bosgebied van Oost-Vlaanderen. De route start aan de historische Drongengoedhoeve. Het landschap verrast, want het is licht heuvelachtig.

Start: Drongengoedhoeve, Drongengoedweg, Ursel (Knesselare)
Afstand: 44 km
Prijs: € 6.00

Nevellandroute

Het verrassende traject van de Nevellandroute brengt je door kastelendorp Merendree, aardbeiendorp Landegem en het prachtige Hansbeke met zijn beschermde dorpskern. Literaire kleppers en wielrenners kom je er ook tegen. Welkom in het land van Cyriel Buysse en de wielerfamilie Planckaert.

Start: Markt, Nevele
Afstand: 48 km
Prijs: € 2.00

Woestijneroute

Deze route voert je door het Land van Woestijne, een gebied dat oorspronkelijk was bezaaid met stukken bos en heide. Je rijdt door de kernen van Aalter, Bellem, Knesselare en Ursel, fietst langs de Markettebossen en passeert de waardevolle Kraenepoelvijver. Je kan stoppen aan de Pietendriesmolen en komt dicht bij de Drongengoedhoeve en –bossen.

Een uitgebreide omschrijving van de route kan je hier terug vinden.

Start: Gemeentehuis Aalter, Europalaan 22, Aalter
Afstand: 45 km
Prijs: € 1.86

Bestel je themaroutes

 

Fietsverhuur

Geen zin om je eigen fiets mee te zeulen in of achterop de auto? In de fietsverhuurcentra die door Toerisme Oost-Vlaanderen promotioneel worden ondersteund, kan je terecht voor een degelijk onderhouden en veilige fiets. Ze liggen steeds langs of in de buurt van de trajecten van het fietsnetwerk, een lusvormige fietsroute, een thematocht op het fietsnetwerk of een “Landelijke Fietsroute”. Je kan dus meteen op pad!

In Aalter kan je terecht bij:

Fietshandel Van Kerrebroeck Jos

Bellemstraat 29
9880 Aalter
T 09-374 72 87

sluitingsdagen: dinsdag en zondag

lusvormige fietsroutes in de buurt: Woestijneroute en Drongengoedroute

 

Fietsvriendelijk logeren

Toerisme Vlaanderen selecteerde zorgvuldig een aantal logies – op een boogscheut van de trajecten van het fietsnetwerk, een lusvormige fietsroute, een thematocht op het fietsnetwerk of een “Landelijke Fietsroute” – waar fietsers in de watten worden gelegd. Deze accommodaties mogen het label “Fietsvriendelijk” dragen. Het label staat garant voor kwaliteit en is afgestemd op de noden van de fietstoerist.

In Aalter zijn er volgende mogelijkheden:

B&B Apollonia

Tieltsesteenweg 49
9880 Aalter
T 09-374 72 02

Cinéhotel Capitole

Stationsstraat 149-151
9880 Aalter
T 09-374 10 29

B&B Little Princess

Prinsenstraat 21
9880 Lotenhulle (Aalter)
T 09-258 81 90

B&B Lomolen

Lomolenstraat 112
9880 Aalter/Lotenhulle
T 09-371 95 15

 

Fietsvriendelijke uitbatingen

In de fietsvriendelijke cafés en restaurants die door Toerisme Oost-Vlaanderen worden erkend mag je als fietser een vriendelijk onthaal verwachten. Ook deze cafés en restaurants liggen steeds in de buurt van de trajecten van het fietsnetwerk of een lusvormige fietsroute of een thematocht op het fietsnetwerk en dragen fier het label “Fietsvriendelijk”.

In Aalter kan je terecht in:

Café Den Overzet

Oostmolen-Noord 5
9880 Aalter
T 09-374 69 49

lusvormige fietsroute in de buurt: Woestijneroute

Koffiehuis ‘t Kanteelke

Knokkeweg 2
9880 Aalter
T 09-374 72 96

sluitingsdagen: maandag en dinsdag

lusvormige fietsroute in de buurt: Woestijneroute

Praatcafé De Hert

Vaart-Noord 5
9881 Bellem (Aalter)
T 09-374 15 42

sluitingsdagen: maandag en dinsdagvoormiddag

lusvormige fietsroute in de buurt: Woestijneroute

Koffiehuisje Touché

Aalterstraat 1
9880 Aalter
T 0495-42 68 64

sluitingsdag: donderdag

lusvormige fietsroute in de buurt: Woestijneroute

 

Een overzicht van alle Vlaamse fietsverhuurcentra en fietsvriendelijke logies en uitbatingen op de fietsnetwerken van Toerisme Oost-Vlaanderen vind je in het fietsinfoboekje.

Praktisch

Sport

Lindestraat 17
9880 Aalter

tel. 09 374 39 19
fax 09 374 71 33
e-mail E-loket