Naar inhoud

Dagtrips

Dagtrips in Aalter

Wie Aalter en zijn deelgemeenten leert kennen, zal versteld staan van de grote variatie aan toeristische troeven. Een ronduit schitterend kasteel, ecologisch bijzonder interessante bossen, vijvers en historische monumenten vormen een interessante en verleidelijke cocktail voor de dagjestoeristen in Aalter.

Gidsbeurten

De prijs voor een gidsbeurt bedraagt 30 euro, voor een groep van maximum 25 personen.

Contact: Cel Evenementen (tel. 09 325 22 00)

Combinaties mogelijk volgens voorkeur 

Kasteel van Poeke

Het kasteelpark van Poeke is een bosrijk park van 56 hectaren met een ronduit schitterend kasteel in neoclassicistische stijl. De tuinen zijn dagelijks open van zonsopgang tot zonsondergang. Na een fikse wandeling in het park kan u uitblazen in een echt volkscafé in het dorp van Poeke.

Naast het prachtige kasteel met zijn roze gevels zijn in het domein nog te bezichtigen:
Franse en Engelse tuin, hondenkennel met bakkersoven, paardenstallen, koetshuis en conciërgewoning, hoeve en carburekot.

In de Ruiseleedsestraat in Poeke stond vroeger het geboortehuis van Hendrik Van Doorne (1841-1914). Priester Van Doorne was een leerling van Guido Gezelle. De beroemde priester-dichter was helemaal wég van Poeke, want hij schreef een lofdicht over het dorp. De plaat met het gedicht bleef bij de afbraak van het geboortehuis gespaard en is nu ingemetseld in de kerkhofmuur (kerkhofhek aan de kant van de Ruiseleedsestraat).

‘Poekekasteel’ wandelroute (9 km) (Prijs: 2 euro, te verkrijgen in het gemeentehuis van Aalter) 

Centrumwandeling

(een halve dag)

1. Villa Snoeck
2. Boomgaard en O.C.M.W.-gebouw (onder de Boomgaard bevindt zich een schuilkelder)
3. ’t Vrijhof
4. Sint-Corneliuskerk
5. Marktplein en Kiosk (onder de Kiosk bevindt zich het boterkot)
6. Tweewoonst (Stationsstraat nr. 43)
7. Herenhuis (Stationsstraat nr. 45)
8. Jeugdcentrum Kadans. Openingsuren: van dinsdag tot en met vrijdag van 9.00 u tot 12.30 u, van maandag tot en met vrijdag 14.00u tot 18.00u

Kraenepoel

De 22 hectaren grote vijver op de grens tussen Aalter en de deelgemeente Bellem is beschermd natuurgebied. In de winter, wanneer het ijs dik genoeg is, wordt de vijver opengesteld voor schaatsers. De Kraenepoel is de enige overgebleven vijver van de ooit meer dan honderd vijvers van het Bulskampveld. Door een optimaal aangepast beheer vind je op en rond de Kraenepoel een unieke fauna en flora. Te bezoeken met gids.

Het Hooggoedbos

Wie van wandelen houdt, kan niet voorbij aan het Hooggoedbos. Het domeinbos is sinds 1985 eigendom van de Vlaamse Gemeenschap en bestaat voornamelijk uit naald- en loofbos en een aantal weiden. Sommige delen van het bos zijn afgesloten,  andere zijn vrij toegankelijk. Er zijn verschillende toegangen tot het bos. Het eenvoudigst is op de parking langs de Aalterstraat, de verbindingsweg tussen Aalter en Sint-Maria-Aalter. Het bos strekt zich uit langs weerszijden van die weg. In het bos staan twee kastelen: het kasteel Blekkervijver en het Hooggoedkasteel.

Hoevetoerisme

Bachten 't Kloosterhof

Op deze boerderij kan je ook terecht voor rondleidingen en zijn er tal van attracties te beleven. Zo kan je er aan volksspelen doen en wie dit wil, kan een ritje maken met de hoevetram.

Contact: Guy en Lieve Mouton-Verdonck, Zwagershullestraat 26, Bellem (tel.: 09 374 22 92; 0472 72 96 33 of mouton.verdonck@skynet.be)

Huifkartochtjes

Huifkarrentocht (van het kasteel naar de Artemeersmolen en terug). De huifkarrentocht kan worden georganiseerd voor maximaal 30 personen (drie huifkarren). Aanvragen minstens 15 dagen vóór de verlangde datum. De rit van het Kasteel van Poeke naar de Artemeersmolen duurt ongeveer een half uur. Prijs: 50 euro per inspanning van de paarden en 4 euro per persoon en per rit. Dagtarief: 300 euro.

Contact: Willy Hooft, Artemeersstraat 3, 9880 Aalter (051 68 89 40)

Artemeersmolen

Op de grens van de dorpen Poeke en Kanegem staat de Artemeersmolen. Het is een ronde stenen korenwindmolen die in 1810 op een molenberg werd gebouwd. Typisch voor dit soort molens is het ontbreken van een gaanderij rondom. Dit wil zeggen dat de wieken opgezeild worden van op de molenberg. Deze prachtig gerestaureerde molen is de laatste nog beroepsmatig actieve molen in Oost-Vlaanderen en kan je nog bijna dagelijks in volle werking bewonderen.

Contact: beroepsmolenaar Mike Ekelschot (FLOURPOWER)

Toegangsprijs: gratis
Openingsuren: maandag t/m zaterdag van 10 tot 17u (dinsdag en zondag gesloten)
Informatie: www.artemeersmolen.be

Meer info

Relevante info