Premie van 500 euro voor wie elektrische wagen koopt, ook snellaadstation op komst

Gepubliceerd op zondag 21 maart 2021
Aalternaren die een elektrische auto kopen bij een lokale garage- of concessiehouder krijgen voortaan een unieke aanmoedigingspremie van 500 euro.

Naast de premie voor zo’n ‘wagen van de toekomst’ komt er ook een snellaadstation voor zes elektrische voertuigen op parking Aard in Aalter-centrum. Aalter gaat op die manier voor 100% duurzaam. Het lokaal bestuur maakt van duurzaamheid één van zijn topprioriteiten voor de komende jaren. Tegen 2030 wil Aalter op haar grondgebied minstens 40% minder CO2 uitstoten. Om de klimaatproblematiek kordaat aan te pakken, plant het lokaal bestuur daarom heel wat klimaatacties op Aalter-maat. Elektrisch rijden is daar één van.

Groen wagenpark

Het lokaal bestuur zet al jaren in op duurzaam rijden. Door 13 wagens te vervangen door elektrische, hybride of voertuigen op aardgas, stoot het gemeentelijk wagenpark nu al 22 ton minder CO2 per jaar uit. Dat is een vermindering van 80% vergeleken met de vorige vloot. Na die investeringen in het eigen wagenpark wil Aalter nu haar inwoners motiveren om ‘hun’ wagenpark elektrisch te maken. Bedrijven die elektrisch rijden, konden al rekenen op fiscale stimuli van de federale/ Vlaamse overheid. Met een premie van 500 euro wil Aalter als lokaal bestuur nu ook particulieren een duwtje in de rug geven en over de streep trekken.

Koop lokaal… én 100% duurzaam

Enkel volledig elektrische (bestel)wagens – dé wagens van de toekomst – komen in aanmerking. Elke Aalterse particulier, die 18 jaar is of ouder, kan de premie aanvragen via www.aalter.be/premie-elektrische-wagen. Voorwaarde is wel dat de – nieuwe – auto is aangekocht bij een verkooppunt, vestiging, garagehouder, concessiehouder of een dealer op het grondgebied van Aalter. Zo stimuleert het bestuur niet alleen de Aalterse kopers, maar steunt het eveneens de lokale verkopers én economie. Het nieuwe premiereglement gaat in op donderdag 1 april 2021, maar geldt met terugwerkende kracht, sinds 1 januari 2021.

Snellaadstation op komst

Aalter voorziet naast de unieke aanmoedigingspremie ook de nodige faciliteiten om elektrisch rijden aantrekkelijk te maken. Er zijn al laadpunten voor elektrische wagens aan het Sportpark Aalter-centrum, aan het gemeentehuis Aalter-centrum en op de parking Sportstraat in Knesselare. Nog dit jaar komt er in Aalter-centrum een laadpaal bij aan het Hoefijzer en starten de werken voor een nagelnieuw snellaadstation voor zes wagens op parking Aard. Daarmee slaat Aalter voorgoed de weg in richting duurzame mobiliteit. Hierbij wordt ook de elektrische fietser niet vergeten. Op de Markt (aan de Sint-Corneliuskerk) staan ook al vier elektrische laadpalen voor fietsen.