Pontweg krijgt nieuw, eigentijds en groen uitzicht

Gepubliceerd op maandag 10 januari 2022
Na de kerstvakantie gaat de heraanleg van de Pontweg van start. Aalter kiest voor een totaalconcept, waarbij de buurt niet alleen een nieuw wegdek, nieuwe rioleringen en voetpaden krijgt, maar ook een grote streep groen en speelse elementen.

Update 29 september 2022:

De laatste fase van de vernieuwing van het openbaar domein in de Pontweg en de Manewaarde is bijna aangebroken. Via de aanleg van diverse types verhardingen, groenstructuren en infiltratiezones voor het regenwater zal de wijk een gloednieuw uitzicht krijgen.

Dit werd voorafgegaan door de aanleg van een gescheiden rioleringsstelsel en de vernieuwing van leidingen voor nutsvoorzieningen zoals elektriciteit en telecommunicatie. Hierin is ook de aanleg van een glasvezelnetwerk inbegrepen. De buurt is nu voorbereid op ‘het internet van de toekomst’.

De nutsmaatschappijen verlieten de werf begin september 2022. Omwille van een gebrek aan werkkrachten bij de aannemer, kon niet aansluitend gestart worden met de afwerking van de wegen. Dit kan pas half oktober 2022. Er wordt nog steeds gestreefd de herinrichting vóór het einde van het jaar af te ronden.


De Pontweg, een zijstraat van de Brugstraat, is één van de oudste verkavelingen in Aalter. Het lokaal bestuur wil de buurt nu opwaarderen en start daarom, vanaf januari, met de herinrichting van de wijk. Daarbij kiest Aalter voor een gezellig, groen concept waarbij leefbaarheid en duurzaamheid centraal staan.

Gescheiden riolering

Een gescheiden rioleringsstelsel voert het vuile afvalwater van de wijk af naar een rioolwaterzuiveringsinstallatie in Aalter-Brug. Het propere regenwater gaat via boven- en ondergrondse infiltratievoorzieningen vertraagd richting de grachten aan de overkant van de Knokkebaan. Door het grachtenstelsel te herprofileren, komt er extra buffervolume bij.

Wegdek, voetpaden, wadi’s …

Heel wat investeringen onder de grond dus, maar ook zichtbaar bovengronds. Het openbaar domein – wegdek en voetpaden – gaan in het nieuw en er komen wadi’s (buffervijvers) die bij hevige regenbuien vollopen.

Groen en speels effect

Het lokaal bestuur heeft in de plannen ook veel aandacht voor groene elementen. Op diverse locaties worden halfverharde (of halfgroene) parkeervakken en bomen voorzien. De opritten worden halfverhard uitgevoerd en geven een bijkomend groen, speels effect aan de buurt, net als de wadi met stapstenen ter hoogte van de bocht nabij de aansluiting met de Grote Veldakker. Als die zone er drassig bij ligt, kunnen kinderen al spelend van de ene steen naar de andere stappen/springen.

Grote investering

Het project kost 1,6 miljoen euro. Aalter kan daarvoor op 700.000 euro subsidie rekenen van de Vlaamse overheid.

Fasering en timing

De werken gebeuren in drie fases:

  • fase 1: januari – april 2022: aanleg rioleringsstelsel;
  • fase 2: mei – september 2022: aanleg nutsleidingen;
  • fase 3: oktober – december 2022: aanleg verharding, groen en wadi’s.