Naar inhoud

Parkeren in Aalter

Sint-Corneliusparking

Sinds de herinrichting van Aalter-centrum in 1997 hanteert het gemeentebestuur een duidelijk parkeerplan. Dit plan steunt op drie pijlers:

 • gratis parkeergelegenheid voor langparkeerders
 • een zonaal parkeerverbod
 • een regeling voor kortparkeren tegen betaling of in de blauwe zone

De kern van het parkeerbeleid is: meer parkeergelegenheid door het optimaal benutten van de 1.200 parkeerplaatsen in het centrum. Dit kan door de gratis randparkings op wandelafstand meer te gebruiken en door een betere controle op zwartparkeerders.

Gratis parkeren

 • op de volgende 6 parkings:

  Aard
  Sint-Cornelius
  de Warande
  het gemeentehuis
  het station
  IJzerstraat

 • in de blauwe zone met parkeerschijf (maximaal 2 uur, tenzij een kortere duur is aangegeven)
 • kunnen steeds overal gratis parkeren: ziekenwagens, dienstwagens van zorgverstrekkers aan huis, personen met een handicap die over een speciale parkeerkaart beschikken, politie, brandweer, civiele bescherming, Belgacom, bpost, dienstwagens met embleem van personen die op gemeentegronden activiteiten uitvoeren aan nutsvoorzieningen, aannemers die werken uitvoeren in opdracht van een openbaar bestuur, de dienstwagens van het gemeentebestuur en het OCMW

Betalend parkeren

In de straten met zonaal parkeerverbod, in de Stationsstraat vanaf de Dwarsstraat richting station, op het Hoefijzer, op de Boomgaard en in een deel van de Lostraat mag je alleen tegen betaling op aangeduide plaatsen parkeren:

 • Om een parkeerticket te ontvangen, moet je vanaf nu altijd je nummerplaat ingeven via het klavier.
 • Je kan maximum één gratis parkeerticket per voertuig per uur nemen.
 • De eerste 15 minuten zijn altijd gratis (een parkeerticket is wel verplicht); je betaalt 0,25 euro van 16 tot 30 minuten, 0,50 euro van 31 tot 60 minuten, 1 euro van 61 tot 100 minuten en 1,25 euro van 101 tot 120 minuten.
 • De totale parkeertijd is beperkt tot 30 minuten (zone 1) of 2 uur (zone 2); zie ook op de parkeerautomaat; elke dag van 9.00 u tot 12.00 u en van 14.00 u tot 19.00 u, behalve op zon- en wettelijke feestdagen indien de toegelaten parkeertijd meer dan 30 minuten bedraagt.
 • Indien je niet over een geldig parkeerticket beschikt, bepaalt het reglement dat je dan kiest voor het halvedagtariefJe betaalt dan 10 euro. De parkeerwachter zal een parkeerbiljet achter jouw ruitenwisser plaatsen. Je moet het bedrag binnen de 7 dagen, de dag van ontvangst inbegrepen, betalen met het bijgevoegde overschrijvingsformulier. Hetzelfde principe geldt voor wie in de blauwe zone geen geldige parkeerschijf plaatst. Je betaalt dan 10 euro als dagtarief.

 

Meer informatie vind je terug via het retributiereglement parkeren:

Retributiereglement betalend parkeren 23 mei 2017

 

Wijziging politiereglement met betrekking tot de verkeersregeling in de Spoorweglaan

Vanaf het najaar wordt er een nieuw laadpunt voorzien voor elektrische wagens aan het station van Aalter-centrum. Het gemeentebestuur wenst te investeren in duurzame mobiliteit om de CO2-uitstoot te beperken. Met het plaatsen van strategische laadinfrastructuur wensen we de Aalternaren te sensibiliseren tot elektrificatie van het wagenpark. Daarom worden ter hoogte van de onderdoorgang naar het station in de Spoorweglaan twee parkeervakken voorzien voor het laden van elektrische voertuigen aangeduid met het bord E9a met onderbord h.

Politiereglement met betrekking tot de verkeersregeling in de Spoorweglaan. Wijziging.

 

Praktisch

Mobiliteit

Europalaan 22
9880 Aalter

tel. 09 325 22 00
fax 09 325 22 40
e-mail