Open Monumentendag op 12 september: wat deden de norbertijnen in Ursel en het Drongengoed?

Gepubliceerd op dinsdag 7 september 2021
Op zondag 12 september 2021 is het Open Monumentendag: 900 jaar norbertijnen staat centraal. In Ursel start én eindigt een dagtocht van 80 km voor e-bikes tussen Drongengoed, Drongen en Gent. Ook in de kerk van Ursel en in de Drongengoedhoeve kan je terecht voor een boeiend brokje geschiedenis.

Abt de Stoop van de Abdij van Drongen wou van het Drongengoed destijds een bosbouwcentrum maken en liet daarom van 1741 tot 1746 de Drongengoedhoeve optrekken. Wat hij niet wist, is dat nog geen halve eeuw later de Franse Revolutie zijn droom zou doorprikken en de banden tussen de norbertijnen, de Oude Abdij van Drongen-aan-de-Leie en hun uitgestrekte bezittingen rond de Drongengoedhoeve definitief werden doorgeknipt.

230 jaar later…

230 jaar later leggen Toerisme Meetjesland en het lokaal bestuur Aalter opnieuw de puzzelstukjes samen, met de Drongengoedhoeve, Kerkfabriek Ursel en de Oude Abdij.

Nu kan je op een 80 kilometer lange dagtocht met je e-bike abt de Stoop achterna, de man achter de Drongengoedhoeve. We vertrekken in Ursel, richting de Oude Abdij van Drongen, het historische hart van Gent en de Drongenhofkapel. En zo langs de Wondelgemse Meersen en ‘De Lieve’ (het oudste kanaal van Europa) terug naar de Drongengoedhoeve.

De e-biketocht vertrekt aan knooppunt 89 in Ursel. Je kan de volledige norbertijnenroute in detail bekijken op www.meetjesland.be/norbertijnenroute.

Expo in Drongengoedhoeve

Ook in Ursel zelf valt heel wat te zien en te beleven. Van zaterdag 11 september 2021 tot oktober loopt in de gerenoveerde schuur van de Drongengoedhoeve een tentoonstelling over de geschiedenis van de norbertijnen in Ursel en de ontwikkeling van de hoeve.

Geef ook je ogen de kost in de kerk van Ursel. De norbertijnen bedienden destijds Ursel met pastoors vanuit de abdij van Drongen (1678 - 1838). Op het eerste glasraam aan het noordelijke zijaltaar ziet u de Heilige Norbertus die zijn witte norbertijnenpij ontvangt van Onze-Lieve-Vrouw. Loop zeker eens binnen tijdens het kermisweekend van 10, 11 en 12 september. Dan zijn er Plas de Tetre en de Pastorijfeesten, en laten Ursel in Zicht, Pierlalacomité en het feestcomité onder andere Pierlala tot leven komen.