Op weg naar een duurzame lenteschoonmaak

Gepubliceerd op zaterdag 20 maart 2021
De lente komt in zicht en daar hoort naar goede gewoonte ook een grote schoonmaak bij. Met een negenstappenplan zet TotAalter je op weg naar een duurzame lenteschoonmaak en zijn jouw woning, terras én tuin in geen tijd terug spik en span.

Binnen

  • Stap 1: zo begin je er aan

Goed begonnen is half gewonnen. Bepaal eerst wat je onder handen gaat nemen en in welke volgorde.

  • Stap 2: zorg voor goede uitrusting

Zijn onmisbaar: een houten afwasborstel, (af)wasmiddel, schoonmaakhandschoenen en -doekjes, antikalkmiddel (ook met baking soda te maken), vloerreiniger, baking soda en een schuursponsje. Gebruik natuurlijk materiaal.

  • Stap 3: eerst opruimen, dan schoonmaken

Hoe graag je ook als een wervelwind door je huis wilt razen, maak eerst alle ruimtes volledig vrij van prullen, spullen en andere obstakels.

  • Stap 4: grote wasjes en kleine wasjes

Tijdens een duurzame voorjaarsschoonmaak was je spullen die je anders nooit wast. Die stoffen badmat bijvoorbeeld. Of de gordijnen in de slaapkamer. Ga elke ruimte in het huis af om het eens-per-jaar-wasgerei te verzamelen. En ga vervolgens ecowassen, of wasjes draaien op de ecostand van je wasmachine. Dat verbruikt minder energie. Waarom voor 40 of 60 graden gaan als 30 graden ook voor een superschoon resultaat kan zorgen?

Buiten

  • Stap 1: opruimen geeft ruimte

Breng eenjarige bloeiers van vorig jaar, zoals geraniums en viooltjes, naar het groenpark. Haal dode bladeren en onkruid weg en schoffel de aarde tussen de planten voorzichtig een beetje los. Zo krijgt de grond ruimte om de frisse lentelucht in te ademen.

  • Stap 2: snoeien doet bloeien

Maart en april zijn prima maanden om te snoeien. Zorg dat de snoeischaar goed scherp is en durf snoeien: zo zorg je voor nieuwe groei en bloei. Het is ook de ideale periode om je gazon te kalken, te ontmossen, te bemesten, te voeden, te maaien en in te zaaien. Je gebruikt toch ook 100% milieu- en eco-vriendelijke producten. Hulp nodig? Bezoek zeker één van de Aalterse tuincentra.

  • Stap 3: de grote schoonmaak

Baking soda is niet alleen een handige hulp binnenshuis, maar ook zeker buitenshuis. Want baking soda tussen de voegen doodt het onkruid en werkt ook nog eens preventief. Maak tuinmeubilair en potten schoon, veeg de tuintegels en haal groene aanslag weg met de nodige natuurlijke producten. Opgelet, als je de hogedrukreiniger gebruikt: een te harde straal kan de terrastegels en -voegen beschadigen.

  • Stap 4: plant de lente

Voor viooltjes of stengelloze sleutelbloemen (primula acaulis) hoef je niet te wachten met planten tot de IJsheiligen en de nachtvorst voorbij zijn. Ook citrusboompjes kunnen nu buiten.

  • Stap 5: opruimen en genieten maar

Groen- en snoeiafval kan in de compostbak, of naar het groencomposteringspark dat 6 dagen op 7 open is. Poets grondig al je gebruikte materiaal, zodat het klaar staat voor een volgend gebruik. Wees trots op het geleverde werk, kijk naar de metamorfose van tuin en terras en verklaar het tuinseizoen officieel voor geopend!