Op reis tijdens de vakantie? Denk op tijd aan je identiteitsbewijzen!

Gepubliceerd op zondag 21 mei 2023
Over iets meer dan een maand begint de grote vakantie. Veel inwoners van Aalter gaan dan naar het buitenland op reis. Controleer altijd de geldigheidsdatum van je identiteitsdocumenten en vraag tijdig een nieuw internationaal paspoort of een nieuwe Kids-ID aan als ze verlopen of al verlopen zijn.

Tip: voordat je op reis gaat, is het raadzaam om te controleren welke reisdocumenten je nodig hebt voor je bestemming. Op www.diplomatie.belgium.be kun je niet alleen zien welke documenten je nodig hebt voor welke bestemming, maar geeft de Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken ook de nodige reisadviezen. Je kunt ook altijd informatie krijgen bij de ambassade of het consulaat van het land waar je naartoe reist.

Belgisch paspoort (reispas)

Een Belgisch paspoort is een document waarmee je je identiteit kunt bewijzen in landen waar de Belgische identiteitskaart (eID) niet voldoende is. Met een reispas kun je naar alle landen ter wereld reizen, eventueel in combinatie met vereiste visa. Sommige landen eisen dat het paspoort nog minstens 6 maanden geldig is bij aankomst of vertrek. Dit kun je controleren op www.diplomatie.belgium.be.

Aanvragen paspoort

Houd rekening met een levertijd van minimaal 5 werkdagen. In drukke periodes kan de wachttijd oplopen. Zorg ervoor dat je een pasfoto meeneemt bij je aanvraag in het gemeentehuis van Aalter-centrum of het contactpunt in Knesselare. Het is belangrijk dat je gezicht goed zichtbaar is. Je moet recht in de lens kijken met een neutrale gezichtsuitdrukking (mond gesloten, niet glimlachen). Meer informatie is te vinden op www.aalter.be/paspoort.

Kids-ID

Ook kinderen hebben reisdocumenten nodig. De Kids-ID, het identiteitsdocument voor kinderen jonger dan 12 jaar, is niet verplicht in België, maar wel vereist voor reizen naar het buitenland. Let op: soms is ook voor hen een paspoort nodig. Bij twijfel, raadpleeg www.diplomatie.belgium.be.

Aanvragen Kids-ID

De levertijd van een Kids-ID bedraagt 3 weken. Vraag de kaart dus tijdig aan. Om een Kids-ID aan te vragen, moet je ouderlijke verantwoordelijkheid hebben over het kind en samen met het kind naar het gemeentehuis van Aalter-centrum of het contactpunt in Knesselare komen. Je moet ook een pasfoto van het kind meenemen. Het is belangrijk dat het gezicht van het kind goed zichtbaar is. Het kind moet recht in de lens kijken met een neutrale gezichtsuitdrukking (mond gesloten, niet glimlachen). Meer informatie is te vinden op www.aalter.be/kids-id.

Op afspraak

Let op: de lokale overheid werkt op afspraak. Je kunt een afspraak maken via www.aalter.be/afspraak (aanvraag identiteitskaart/Kids-ID) of via de Aalter-app (Maak een afspraak).