Ontdek het Verhaal van het Kanaal

Gepubliceerd op dinsdag 13 juli 2021
Bij de start van de zomervakantie lanceren het lokaal bestuur Aalter en COMEET twee nieuwe interactieve wandelroutes en een fietstocht. Centraal staat het ‘Verhaal van het Kanaal’, de boeiende en rijke geschiedenis van het kanaal Gent-Oostende.

Stille waters, diepe gronden. Hoewel er vandaag weinig tot niks meer van te zien is, herbergt het kanaal in Aalter veel erfgoedverhalen. Over de waterfeesten en andere folkloristische tradities. Of over industrie, de overzet en de Gentse Barge, die 200 jaar lang de vaste pendeldienst was tussen Gent en Brugge… over Aalter.

Het schip was gekend voor zijn comfortabele reizen en culinaire verwennerij aan boord. Onder de passagiers bevonden zich gewone stervelingen, maar ook koningen, prinsen en andere adel. Het kanaal kende ook machtsstrijden en bloederige oorlogen. Zoals met de Poolse generaal Maczek in de Tweede Wereldoorlog of de Tachtigjarige Oorlog met het Fort Sint-Filips in Bellem als belangrijke militaire vestiging.

In de Aalterse streektaal

Nu kan je al die verhalen smaken tijdens interactieve fiets- en wandelroutes langs het kanaal in Aalter-Brug, Knesselare en Bellem. Kies uit twee wandellussen van 7,6 km of 11,5 km of ga voor de fietsroute van 27 km en geniet van een interactieve tour met audiofragmenten in het authentiek ‘Aolters’, beelden en extra quizvraagjes … Een kaartje van de routes is te vinden op www.aalter.be/kanaal of af te halen aan de balie in ArtA’A (Stationsplein 25).

De ErfgoedApp als gids!

Denk eraan de ErfgoedApp te downloaden. Die heb je nodig om onderweg de QR-codes op de panelen te scannen en je tocht te versterken met geschiedenis, vertelsels, fotomateriaal en achtergrondinformatie. De ErfgoedApp is gratis te downloaden op www.erfgoedapp.be via Google Play of de App Store. De panelen langs het kanaal blijven één jaar staan, zodat iedereen de kans krijgt om op zijn tempo het ‘Verhaal van het Kanaal’ te ontdekken. Al hoef je daar natuurlijk niet zolang voor te wachten...

Bijzondere samenwerking

Het ‘Verhaal van het Kanaal’ is het resultaat van een bijzondere samenwerking. Studenten Publieksgeschiedenis aan de Universiteit Gent lanceerden met steun van Erfgoedcel Meetjesland een oproep om originele erfgoedplekjes te verzamelen in de ErfgoedApp van FARO (Steunpunt voor de cultureel-erfgoedsector).

Zo verwelkomde de cel Cultuur en toerisme van het lokaal bestuur twee studenten om aan de slag te gaan met het Aalterse Erfgoed. Ze kozen voor het kanaal Gent-Oostende en zochten samen met Erfgoed Aalter naar de historiek, beelden en anekdotes van het kanaal. Van het resultaat - een toeristisch en educatief aanbod - kan je tot volgende zomer proeven.

Meer info vind je op www.aalter.be/kanaal en www.erfgoedapp.be/tour/825.