Onderwijs

Bib op school

Lerarenkaart

Leerkrachten en studenten onderwijs kunnen, naast een persoonlijke lenerspas, een lerarenkaart aanvragen. Op deze kaart kunnen 30 werken geleend worden voor de duur van zes weken. Verlengen is niet mogelijk.

Themapakketten

Werk je rond een bepaalde auteur? Heb je een project voor Gedichtendag? Ga je met de klas op bosklassen of naar de zee? Geef een seintje, dan maken wij een boekenpakket op maat.

Collectie

Een aantal collectieonderdelen leent zich uitstekend voor gebruik in de klas.

Kamishibai

Kamishibai zijn houten verteltheaters waar A3-vertelplaten in passen. Een kamishibai tovert je de klas meteen om in een theaterzaaltje. De bib beschikt over een fijne collectie prentenboeken op vertelplaten.

Eerste Lezertjes Plein

Kinderen uit het eerste en tweede leerjaar leren pas goed lezen als ze oefenen. De bib beschikt over een grote collectie boekjes die gerangschikt staan op leesniveau.

Go press

Go press is een digitale persdatabank waarin de artikels van alle Belgische kranten (zowel nationaal als regionaal, zowel Frans- als Nederlandstalig) en de belangrijkste actualiteitstijdschriften (Knack, Trends, Le Soir ...) worden opgeslagen. Alle artikels zijn volledig te lezen, te downloaden en af te drukken. Enige uitzondering zijn de artikels die de laatste twee dagen in gedrukte vorm verschenen.

Leerlingen kunnen dit bestand gratis in de bib raadplegen of thuis door aan te melden met een Mijn Bibliotheek-account. Ook op school kan er via het abonnement van de bib, gratis gebruik gemaakt worden van deze dienst. Maakt jouw school hier nog geen gebruik van? Geef een seintje, dan brengt de bib dit in orde. 


Met de klas naar de bib

Klasbezoeken

Uiteraard mag je ook op bezoek komen met de hele klas. In Bellem, Lotenhulle, Knesselare, Ursel, Ruiselede en Sint-Maria-Aalter kan dit op afspraak. In de hoofdbibliotheek ben je altijd welkom tijdens de openingsuren. Breng zeker het bibpasje mee zodat je gebruik kan maken van de zelfuitleentoestellen.

Klaskaarten

De werken die de leerlingen lenen, plaatsen we op een klaskaart (op naam van de klas en de school). Hier is plaats voor 80 werken. Uitleentermijn is zes weken. Verlengen is niet mogelijk.

Instructies

Indien gewenst geven we graag een woordje uitleg bij het gebruik van de bib. Dit gebeurt in spelvorm zodat de kinderen spelenderwijs de bib ontdekken.

Voor kleuters en klassen uit de lagere school bundelen we die instructies graag tijdens de Jeugdboekenmaand in maart. Die maand halen we alles uit de kast om rond het thema van dat jaar zoektochten, theatervoorstellingen en workshops te organiseren.

Mediawijsheid

Ook klassen uit het secundair zijn welkom voor een aangepaste bibrondleiding. Hierbij hebben we ook aandacht voor het gebruik van nieuwe media.