Ondanks corona: ArtA’A kreeg al 52.000 bezoekers over de vloer

Gepubliceerd op dinsdag 2 februari 2021
De Aalternaar heeft de weg naar ArtA’A, het kunstencentrum aan het station, al goed gevonden. Sinds de opening in september kwamen er al 52.000 bezoekers over de vloer.

En dat is nog maar het begin: als corona achter de rug is, zal ArtA’A haar rol als bruisend hart van kennis en cultuur volledig kunnen opnemen en zullen er nog een pak bezoekers én belevingsprikkels volgen.

Superieure klankbeleving

De Academie voor muziek, woord en dans werkt momenteel onder ‘code rood’. Tot 12 jaar vinden alle lessen gewoon plaats. Vanaf 12 jaar vinden de lessen digitaal plaats of één op één. De aanwezigheid van 25 studio’s blijkt nu al een zegen: die ruimte wordt volop benut, waardoor alle individuele lessen coronaproof kunnen doorgaan. De aandacht die bij het ontwerp ging naar akoestiek en geluid werpt zijn vruchten af: de klankbeleving is superieur.

Bijna 55.000 uitleningen

De Aalternaar weet duidelijk de weg naar de nieuwe hoofdbibliotheek. In oktober, november en december telde de bib 54.377 uitleningen. Ter vergelijking, in 2019 waren dat er 34.693 of bijna 20.000 minder. Wegens de veiligheidsmaatregelen om de coronapandemie
in te perken, was de bibliotheek in ArtA’A wel als enige bibfiliaal open. Globaal genomen - alle bibfilialen samen - lag het uitleencijfer wel 2.291 eenheden lager dan in 2019. Daar zit corona voor iets tussen.

15.000 bezoekers per maand

Opvallend cijfer: ondanks de preventieve maatregelen telde ArtA’A sinds de opening op 19 september 2020 al ruim 52.000 bezoekers. Dat zijn 15.000 mensen per maand die het gebouw bezochten.

ArtA’A als studeerplek

Ook studenten maakten tijdens Blok@ArtA’A kennis met de knappe infrastructuur en de comfortabele leeszaal. 113 studenten konden er op een rustige, geconcentreerde en coronaveilige manier hun cursussen blokken. In totaal werden 235 blokmomenten gereserveerd.

Leven en beleving

De keuze voor belevingsprikkels zorgt nu al voor leven in de ‘boekerij’, al zal die beleving pas ten volle kunnen spelen na corona. Dan kan dat prachtige high-end-theater ingespeeld en -gedanst worden. Zo kunnen er opnieuw tentoonstellingen plaatsvinden en kan ArtA’A
volop haar rol opnemen als toeristische uitvalsbasis om Aalter te ontdekken in al zijn facetten. Dan zal ArtA’A kunnen swingen, dansen en bruisen: dáárvoor is het tenslotte gemaakt. Maar eerst COVID-19 klein krijgen.

Wist je dat ArtA'A...

  • 64 uren per week open is, elke weekdag van 9.00 u tot 21.00 u en op zaterdag van 9.00 u tot 13.00 u?
  • 25 studio’s telt, uitgerust met de nieuwste technieken op vlak van elektronica en akoestiek?
  • beschikt over twee parels van danszalen?
  • kan pronken met een fantastische, hoogkwalitatieve zaal voor 130 personen?
  • een collectie heeft van 50.000 boeken, én veel meer.