OCMW werkt aan een sociale kruidenier, opvanginitiatief en doorgangswoning

Gepubliceerd op woensdag 7 december 2022
Op de hoek van de Rijsestraat met de Brugstraat is het vernieuwende project van het OCMW van start gegaan. Er wordt gebouwd aan een sociale kruidenier, een grote doorgangswoning en een lokaal opvanginitiatief, om zo een betere ondersteuning te kunnen bieden aan kwetsbare inwoners.

Het project zit momenteel in de ruwbouwfase.

Stand van zaken

De nodige timmerwerken werden ondertussen uitgevoerd en de dakwerken zijn van start gegaan. Het dak kreeg een dampscherm om de dakisolatie te beschermen tegen indringend vocht. Daarnaast werd voor het platte dak een hellende betonlaag voorzien. Dat laagje beton voorkomt dat er water op het dak blijft staan. Naast de dakwerken werden ondertussen ook de metselwerken aan de gevel aangevat. De plaatsing van de ramen is voorzien voor januari 2023. De voorlopige oplevering van het project staat gepland rond het bouwverlof in 2023.

Een nieuw en uniek project

Met dit project zorgt het lokaal bestuur voor extra doorgangswoningen voor inwoners die een bepaalde tijd nood hebben aan een dak boven hun hoofd en tijdelijke opvangplaatsen voor vluchtelingen. Het project verenigt volgende functies:

  • een sociale kruidenier met ontmoetingsruimte: hier kunnen mensen die het eventjes financieel moeilijk hebben gratis of tegen verlaagde tarieven voedings- en onderhoudsproducten verkrijgen;
  • een grote doorgangswoning die - afhankelijk van het aantal aanvragen en de gezinssamenstelling - opgedeeld kan worden in twee kleine woningen;
  • een lokaal opvanginitiatief (LOI) met 4 kamers voor alleenstaande asielzoekers.