Noodnummers: hoe zit dat precies?

Gepubliceerd op donderdag 2 mei 2019
De app 112 BE en de telefoonnummers 1722, 112 en 101 kan je allemaal gebruiken in noodsituaties. Maar het hangt van de situatie af welk telefoonnummer je best gebruikt.

App 112 BE

Via de app 112 BE is het mogelijk om de noodcentrale te contacteren als je in nood bent en dringend hulp nodig hebt van brandweer, ambulance en/of politie in België. Zo hoef je de noodnummers niet te onthouden. De app stuurt jouw locatie naar de noodcentrale zodra je belt. Daarnaast beschikt de app ook over een chatfunctie voor doven, slechthorenden en mensen met een spraakstoornis. Bovendien kan je bepaalde medische info toevoegen, die de operatoren dan kunnen raadplegen. Downloaden kan via de App Store of Play Store. Downloaden en registreren duurt slechts 112 seconden. Meer info via www.112.be/nl/app. De app werkt enkel in België.

1722 – niet-dringende interventies

Het telefoonnummer 1722 wordt geactiveerd tijdens extreme weersomstandigheden. Dit nummer kan je gebruiken voor niet-dringende interventies van de brandweer. Hierdoor wordt het noodnummer 112 niet meer overbelast. De activatie van het nummer wordt aangekondigd via de media. Naast het nummer 1722 kan je niet-dringende interventies (bv. stormschade, wateroverlast en wespenverdelging) steeds melden via één van de e-loketten van de Hulpverleningszone Meetjesland, via www.zonemeetjesland.be/e-loketten. De telefoonnummers op de oude kalenders van de brandweer zijn niet meer in gebruik om oproepen van burgers te beantwoorden.

112 en 101 – dringende hulp

Voor dringende hulp van het ziekenhuis of de brandweer, bel 112. Voor dringende hulp van de politie, bel 101.

112 is ook het Europees noodnummer. Ben je op reis in Europa en heb je hulp nodig van de brandweer, de ambulance of de politie: bel 112.