Naar inhoud

Wat plant het lokaal sociaal beleid in 2018?

De Katrol
Het lokaal sociaal beleid investeert dit jaar onder andere in de heropbouw van de kasteelhoeve in Poeke en in het Ontmoetingscentrum Kerkem. Een overzicht van de realisaties uit 2017 en de toekomstige acties voor dit jaar.

Nieuwe ontvangstruimtes

In de loop van april 2018 worden er vier nieuwe ontvangstruimtes in het gemeentehuis in gebruik genomen. Er werd extra aandacht geschonken aan de huiselijke aankleding, de akoestiek en veiligheid. De Aalternaar kan bij de maatschappelijk werkers terecht met alle vragen en problemen.

De Katrol

De Katrol biedt gratis studie- en opvoedingsondersteuning aan huis. Zo genoten in 2017 al 52 Aalterse kinderen uit 17 gezinnen van huiswerkhulp. De Katrolmedewerkers van Aalter en Eeklo hielpen tussen oktober en december 2017 al 95 kinderen uit 35 gezinnen, verspreid over 7 gemeenten (Aalter, Assenede, Eeklo, Kaprijke, Lovendegem, Maldegem en Nevele). Knesselare en Waarschoot sloten zich in februari 2018 ook aan bij De Katrol.

Heropbouw kasteelhoeve

Er is 150.000 euro vrijgemaakt voor de gedeeltelijke heropbouw van de kasteelhoeve in Poeke. De afbraakwerken en de heropbouw starten in het najaar van 2018 en zullen ongeveer één jaar duren. De kasteelhoeve wordt de draaischijf voor verschillende activiteiten in het park, zoals hakhoutbeheer, verkoop van lokale producten, educatie, ontmoeting… OCMW-cliënten zullen er ook begeleid worden in hun activeringstraject.

Betere en betaalbare huurwoningen

Het wordt steeds moeilijker om betaalbare woningen te vinden op de huurmarkt. Daarom heeft de OCMW-raad beslist om de tussenkomst in de huur voor elke cliënt (die hiervoor in aanmerking komt) te verhogen met 10%. Daarnaast kocht het beleid in 2017 een pand aan in de Rijsestraat om het in te richten als een lokaal opvanginitiatief, met vier plaatsen en een noodwoning voor vier personen. Op vraag van vzw De Toevlucht wordt er ook een ruimte voorzien voor een Sociale Kruidenier. Dit als oplossing voor de maandelijkse voedselbedelingen, waar mensen op de stoep wachten om binnen te kunnen.

Ontmoetingscentrum Kerkem

Er staan een reeks investeringen in OC Kerkem op de planning, zoals het plaatsen van verwarming op aardgas (tegen eind augustus 2018) en het plaatsen van zonnepanelen. Eind 2017 werden er al nieuwe keukentoestellen, akoestische panelen en een nieuwe geluidsinstallatie geplaatst.

Weetjes

  • De Apolloniakapel aan de Tieltsesteenweg zal in mei 2018 heropgebouwd worden, dankzij de medewerking van de studenten van het VTI uit Deinze.
  • Er komen drie elektrische fietsen voor het gemeente- en OCMW-personeel, om de dienstverplaatsingen milieuvriendelijker te maken.
  • Dankzij de grote interesse in de Seniorenkrant wordt vanaf 2018 de oplage verhoogd. De Seniorenkrant bevat foto’s van gebeurtenissen in de gemeente en verslagen van activiteiten van seniorenorganisaties.
  • Gebruikers van de poets- en karweidienst zijn zeer tevreden over de dienst. Volgens een bevraging van de Arteveldehogeschool is 97% tevreden over de vaste poetshulp en de werking van de karweidienst.
  • De mindermobielencentrale blijft groeien en had in 2017 604 leden (515 in 2016). Er werden 3.437 ritten (goed voor 97.565 km) uitgevoerd door 18 vrijwilligers. Het OCMW is sinds vorig jaar in het bezit van een minibus. De minibus heeft al 4.000 km op de teller staan na 136 ritten. Eind maart zullen studenten van de Arteveldehogeschool een nieuwe bevraging uitvoeren.
  • Het OCMW werkt sinds 1 januari 2018 samen met de Welzijnsband Meetjesland voor de professionele activering van leefloongerechtigden en voor het Wijk-werken. Meer info: www.ocmwaalter.be/wijkwerken.
Datum van het bericht: donderdag 08 maart 2018
Nieuwsoverzicht