Naar inhoud

Verkiezingen in oktober: vrijwilligers gezocht

stempotlood
Wil je op zondag 14 oktober 2018 de gemeente- en provincieraadsverkiezingen meemaken vanop de eerste rij, dan is deze oproep zeker iets voor jou. Het gemeentebestuur is op zoek naar vrijwilligers die fungeren als voorzitter, secretaris of bijzitter van een stembureau.

Elk stembureau is samengesteld uit een zestal personen waarvan de taken zeer divers zijn. Deelname aan een stembureau houdt wel enkele voorwaarden in: je bent ingeschreven in het bevolkingsregister van Aalter. Als voorzitter bent je in het bezit van een diploma hoger of universitair onderwijs.

Praktisch

Je bent aanwezig van bij de opstart tot na het afsluiten van het stembureau, dus van ongeveer 7.00 u tot 16.00 u. Als voorzitter of secretaris krijg je kort voor de verkiezingen een opleiding. Gedurende de verkiezingsdag voorziet het gemeentebestuur de nodige hapjes en drankjes. Daarnaast ontvang je een kleine financiële vergoeding. Heb je nog vragen of wilt u zich inschrijven, contacteer de cel Burgerzaken, via verkiezingen@aalter.be of tel. 09 325 22 00.

Stemmen als niet-Belg

Zowel Europese als niet-Europese burgers van vreemde origine die in België verblijven, kunnen zich inschrijven om als kiezer deel te nemen aan de gemeenteraadsverkiezingen. Stemmen voor de provincieraad kan niet. Enkele voorwaarden: je bent minstens 18 jaar op 14 oktober 2018, jouw aanvraag moet ten laatste op 31 juli 2018 ingediend zijn bij het gemeentebestuur van jouw woonplaats, op de dag van de verkiezingen moet je genieten van uw burgerlijke en politieke rechten. Ben je een burger van een land buiten de Europese Unie, dan is er nog de bijkomende voorwaarde dat je op uiterlijk 31 juli 2018 minstens vijf jaar onafgebroken in België woont. Je vindt het inschrijvingsformulier op www.aalter.be/verkiezingen. Je kan je ook in het gemeentehuis inschrijven.

Datum van het bericht: dinsdag 23 januari 2018
Nieuwsoverzicht