Naar inhoud

Nieuw: het Omgevingsloket

Sinds 1 januari 2018 schakelden alle gemeenten over naar de omgevingsvergunning, die de stedenbouwkundige vergunning en de milieuvergunning vervangt. Nieuwe aanvragen gebeuren voortaan steeds via het Omgevingsloket.

Het DBA-loket (digitale bouwaanvragen) dient enkel nog voor het raadplegen van bestaande DBA-dossiers.

Van twee naar één

Na het indienen wordt er één openbaar onderzoek en één adviesronde georganiseerd. Dit bespaart tijd en is veel efficiënter. Een huis (ver)bouwen, bomen vellen, reliëfwijzigingen,… u had er een stedenbouwkundige en/of milieuvergunning voor nodig. Sinds 1 januari worden die twee vervangen door de omgevingsvergunning. U hoeft maar één aanvraag meer te doen. En dat op één plek: het digitale Omgevingsloket.

Digitaal indienen

Zowel burgers als architecten kunnen hun aanvraag digitaal indienen. Met behulp van een internetverbinding, een eID-kaartlezer of een token kunt u op elk moment een aanvraagdossier samenstellen en indienen. De procedure verloopt volledig digitaal, van aanvraag tot beslissing. In sommige gevallen kunt u nog analoog indienen maar dan wordt de retributiekost hoger. Het bespaart u tijd en papierwerk, want u regelt uw vergunning gewoon via de Vlaamse website www.omgevingsloketvlaanderen.be. Voortaan vindt u ook de voortgang van uw dossier op het Omgevingsloket.

Helpdesk

De omgevingsvergunning is een Vlaams initiatief voor administratieve vereenvoudiging en geldt in alle steden en gemeenten. Surf naar www.omgevingsloketvlaanderen.be/contact als u vragen hebt over de toepassing of een probleem met het samenstellen van uw aanvraag in het digitale loket. 

Datum van het bericht: vrijdag 12 januari 2018
Nieuwsoverzicht