Naar inhoud

Veilig naar school!

Vader dat kind begeleidt naar school
Na een deugddoende vakantie begeven honderden kinderen en jongeren zich opnieuw of voor de eerste keer in het verkeer. Daarom vragen we iedereen om voorzichtig te zijn. Ben je te voet, per fiets, met de wagen of met het openbaar vervoer? Laat dan veiligheid primeren!

Te voet

Stippel eerst en vooral een veilige route uit. Dat is niet noodzakelijk de kortste weg. Kies bijvoorbeeld straten uit met brede voetpaden of bermen. Toon de plaatsen die mogelijk gevaarlijk kunnen zijn, zoals ingangen van garages, parkings, opritten… Geef jouw kind tips en aanwijzingen over moeilijke kruispunten en verkeersborden. Het is van groot belang dat je je kind leert oversteken op een plaats waar je kind de wagens goed ziet aankomen en ook zelf goed zichtbaar is voor de naderende bestuurders. Dat is bijvoorbeeld zeker niet tussen twee wagens.

Met de fiets

Controleer zeker of de fiets volledig in orde is. Werken de verlichting en de remmen? Heeft de fiets reflectoren? Heeft je kind ook een fietshelm? Daarnaast helpen een fluohesje of een rugzak met reflectorstrepen – ook bij de wandelaars – om de zichtbaarheid te verhogen. Vooral voor de winter zijn heldere jassen met reflecterende strips ideaal. Vooraleer je kind alleen naar school fietst, moet je nagaan of hij/zij dit aankan. Kan je kind achter zich kijken en de arm uitsteken zonder uit te wijken? Kan hij of zij de snelheid van de auto’s juist inschatten?

Met de auto?

Als je met de auto gaat, neem dan een route waarbij je kan stoppen aan de kant van het schoolgebouw zodat je kind de straat niet hoeft over te steken. Vergeet ook niet je snelheid aan te passen. Respecteer de snelheidslimiet binnen de zone 30, maar ook daarbuiten. Volgens het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid (BIVV) gebeuren er 5% van de ongevallen met kinderen in de zone 30. Maar liefst 77% van de ongevallen gebeuren in een straal van 300 meter rond de zone 30. Opgelet dus!

Openbaar vervoer

Wijs je kind erop dat hij of zij niet hoeft te lopen om toch nog die bus of de trein nog te halen. Liever te laat komen dan risico’s nemen! Bekijk ook wat je kind moet doen bij onvoorziene omstandigheden: wanneer komt de volgende bus, wat te doen bij een staking…? Het is ook beter om de oortjes of de hoofdtelefoon af te zetten vóór het oversteken.

Voetpool

Al meer dan 15 jaar engageren het bestuur en de Emmaüs-basisschool zich voor veilig fiets- en wandelverkeer. Wil jij je mee inzetten voor de veiligheid van de kinderen door ze als voetpoolouder in geleide groepen naar de school te brengen? Laat dan je gegevens achter bij de basisschool via tel. 0473 57 45 97 of voetpool.emmaus@gmail.com.

Datum van het bericht: donderdag 31 augustus 2017
Nieuwsoverzicht