Naar inhoud

Particuliere verkoop van pluimvee en vogels op openbare markten verboden

kip in gevangenschap
Minister van Lanbouw Willy Borsus versoepelde op zondag 2 juli de maatregelen in het kader van de vogelgriep. Markten van pluimvee en andere vogels zijn opnieuw toegelaten voor professionelen. Deze mogen nog geen watervogels aanbieden. De occasionele verkoop van vogels op markten blijft verboden.

Op woensdag 14 juni 2017 werd beslist de verkoop van pluimvee en vogels op de openbare markten te verbieden. Ondertussen zijn in de rest van het land markten van pluimvee en andere vogels opnieuw toegelaten voor professionelen. Deze mogen nog geen watervogels (eenden, ganzen, zwanen…) aanbieden. De occasionele verkoop van vogels op markten blijft verboden. Indien er meerdere handelaars op eenzelfde markt aanwezig zijn, moeten zij zo ver mogelijk van elkaar staan.

Andere verzamelingen van pluimvee zijn ook terug toegelaten in de rest van het land. Ook hier zijn watervogels (eenden, ganzen, zwanen…) evenwel niet toegelaten. Het pluimvee moet 10 dagen voor de verzameling opgesloten of afgeschermd gezeten hebben.

Wees waakzaam

Het Federaal agentschap voor veiligheid van de voedselketen (FAVV) vraagt alle pluimveehouders en, in het bijzonder, particulieren die onlangs pluimvee kochten op een markt om waakzaam te zijn en een dierenarts te raadplegen wanneer hun vogels ziek zijn of plots sterven.

Consumptie van vlees en eieren

Consumenten kunnen gerust zijn: alle pluimveevlees en eieren zijn veilig en kunnen zonder problemen gegeten worden.

Een volledig overzicht van de maatregelen is terug te vinden op de website van het FAVV:

 

Datum van het bericht: maandag 19 juni 2017
Nieuwsoverzicht