Naar inhoud

Verkoop van pluimvee en vogels op openbare markten verboden

kip in gevangenschap
Er zijn in ons land de afgelopen weken opnieuw besmettingen met vogelgriep vastgesteld. Daarom is het in het hele land sinds woensdag 14 juni 2017 verboden pluimvee en vogels op openbare markten te verkopen.

Sinds 1 juni is het virus zo in totaal op 8 plaatsen aangetroffen in België. De getroffen houders hadden bijna allemaal in de weken voordien dieren aangekocht op een openbare markt. Markten en andere verzamelingen zijn belangrijke pistes waarlangs het vogelgriepvirus zich gemakkelijk kan verspreiden.Verkoop van pluimvee en vogels op openbare markten verboden

Daarom werd er beslist om sinds woensdag 14 juni 2017 de verkoop van pluimvee en vogels op de openbare markten te verbieden. Daarnaast zijn ook alle verzamelingen met pluimvee, zoals prijskampen, tentoonstellingen, verkopen,... verboden. Verzamelingen met andere vogels dan pluimvee blijven nog toegelaten, op voorwaarde dat de gebruikelijke regels strikt opgevolgd worden. 

Wees waakzaam

Het Federaal agentschap voor veiligheid van de voedselketen (FAVV) vraagt alle pluimveehouders en, in het bijzonder, particulieren die onlangs pluimvee kochten op een markt om waakzaam te zijn en een dierenarts te raadplegen wanneer hun vogels ziek zijn of plots sterven.

Consumptie van vlees en eieren

Consumenten kunnen gerust zijn: alle pluimveevlees en eieren zijn veilig en kunnen zonder problemen gegeten worden.

Een volledig overzicht van de maatregelen is terug te vinden op de website van het FAVV:

 

Datum van het bericht: maandag 19 juni 2017
Nieuwsoverzicht