Naar inhoud

Zwembad Sportpark gaat zuinig om met leidingwater en energie!

zwembad Aalter
Eind maart paste het Autonoom Gemeentebedrijf, een dochteronderneming van het gemeentebestuur, de zuiveringsinstallatie van het zwembad aan. Hierdoor wordt er elk jaar 864.000 liter leidingwater minder verbruikt én 365 kg CO2 minder uitgestoten!

In Aalter wordt het zwemwater constant gecontroleerd. Dit gebeurt door het water uit de twee baden te pompen naar twee analysetoestellen die de zuiveringsinstallatie aansturen. Dit staalnamewater vloeit daarna weg naar de riolering. Omdat het staalnamewater niet vervuild wordt én ook al opgewarmd is (omdat het uit het zwembad wordt genomen), komt het perfect in aanmerking om opnieuw te gebruiken.

Op 31 maart 2017 werd de installatie zodanig aangepast dat het staalnamewater nu wordt teruggepompt naar de buffertank om daarna opnieuw te kunnen gebruiken.

Terugverdiend

Hierdoor zal er 72.000 liter leidingwater per maand (of 864.000 liter per jaar) minder verbruikt worden! Aangezien dit water al de temperatuur van het zwembad (28 tot 30°C) heeft, is er ook minder aardgas nodig om leidingwater (ongeveer 12°C) op te warmen. Dankzij deze ingreep wordt er jaarlijks ook 365 kg CO2 minder uitgestoten. Dat is ongeveer wat een benzinewagen na 2.500 km uitstoot. Deze investering kostte het Autonoom Gemeentebedrijf 1.546 euro. Na vier maanden zal dit bedrag al terugverdiend zijn dankzij het lagere verbruik van water en aardgas.

Meer info

Datum van het bericht: woensdag 03 mei 2017
Nieuwsoverzicht