Naar inhoud

Hoe wordt Aalter een Smart City?

Beeld TomorrowLab
Het gemeentebestuur bouwt een toekomstvisie uit met TomorrowLab en zal dit via het Living Tomorrow-platform omzetten naar pilootprojecten rond de toekomst van communicatie met de burger en de ondersteuning van startende bedrijven.

Communicatie van de toekomst

De toekomstgerichte communicatie moet leiden tot een kwaliteitsverhoging in de relatie met de burgers. Het is een manier om de burger nog beter en efficiënter te dienen.

IncubAalter: Ondersteuning voor startende bedrijven

Verder wil Aalter ook nieuw en jong talent aantrekken en ondersteunen onder de vorm van een bedrijfsincubator in de gemeente: IncubAalter. In dit project krijgen startende bedrijven (startups) kansen zich te ontwikkelen en te groeien. Dit project moet ervoor zorgen dat hoogopgeleide jongeren de streek tussen Gent en Brugge niet verlaten met hun kennis, maar ter plaatse voor een meerwaarde zorgen.

Toespraak Smart City door Pieter De Crem, titelvoerend burgemeester

 

Interview van Kanaal Z met Pieter De Crem, titelvoerend burgemeester

Aalter eerste ISO gecertifieerde Smart City in België

Aalter behaalt als eerste Belgische gemeente de prestigieuze platinum status voor het ISO 37120 certificaat. Dankzij deze certificering kan Aalter zich internationaal vergelijken op het vlak van duurzame ontwikkeling van diensten en levenskwaliteit.

Het certificaat brengt 100 verschillende stadsindicatoren in kaart, verdeeld over 17 verschillende thema’s, die het beleid in kaart brengen wat betreft levenskwaliteit, leefbaarheid en smart data.

België sluit internationaal aan

Aalter zal nu als eerste Belgische gemeente ook een plaats krijgen op het open data platform van The World Council on City Data (WCCD), wereldleider op terrein van gestandaardiseerde stedelijke indicatoren en het officiële ISO certificeringsorgaan. In het lijstje van gecertificeerde steden prijken namen als Londen, Barcelona, Dubai, Melbourne, Boston, Rotterdam, Eindhoven en Amsterdam.

Opvallende cijfers

  • Aalter haalt vandaag reeds 36,65% van zijn energiebehoefte uit hernieuwbare energie. In vergelijking met Eindhoven (3,3%) of anderen is dat zeer knap.
  • Het gemiddelde energieverbruik per gezin ligt iets hoger dan in de Nederlandse steden, de gemiddelde afvalhoeveelheid fors lager (0,13 ton/hoofd versus 0,5 ton/hoofd in Eindhoven of Heerlen).
  • Met 81,33% van zijn afval dat wordt gerecycleerd en 90 liter waterverbruik per hoofd per jaar scoort Aalter bijzonder goed qua duurzaamheid.

Bekijk alle Aalterse cijfers in detail via het Open Data Platform.

 

Datum van het bericht: woensdag 06 september 2017
Nieuwsoverzicht